Blogga

Vad absorptionen i atmosfaren innebar och hur detta paverkar jordens klimat?

Vad absorptionen i atmosfären innebär och hur detta påverkar jordens klimat?

Vindar. Den från solen inkommande energin tränger till stor del igenom atmosfären och absorberas i jordytan. Den uppvärmda jordytan värmer i sin tur atmosfären eller används till att avdunsta vatten. I huvudsak sker det en kraftig uppvärmning av jorden på lägre breddgrader.

Vad är långvågig strålning?

Solens strålar når atmosfären och jorden som kortvågig strålning. En del av strålningen reflekteras tillbaka, medan andra värmer upp jorden och reflekteras som långvågig strålning (värme).

Vad är det som transporterar energin på jordytan?

Vad transporterar energin på jordytan? Energin transporteras via luft och havsströmmar.

Vad är kort och långvågig strålning?

Omkring 94% av den terrestriska strålningen som emitteras av jorden absorberas av atmosfären, huvudsakligen av vattenånga. Inom meteorologi benämns ofta den terrestriska strålningen för långvågig strålning, till skillnad mot solstrålning som benämns kortvågig strålning.

Vad betyder begreppet albedo?

Albedoeffekten förklaras enklast som en ytas förmåga att reflektera ljus. Till exempel så är jordens genomsnittliga albedo 0,3. Detta betyder att runt 30 % av solens strålar som når jordytan reflekteras tillbaka ut i rymden. Effekten är väldigt viktig för jordens optimala klimat.

Vad kallas energin som finns i solljuset?

Energi som utvinns ur solens strålar kallas för solenergi. Till solenergi räknas både solproducerad värme och el. Solen är en förnybar energikälla, vilket innebär att energikällan inte tar slut, till skillnad mot kol, olja och naturgas.

Vilken energi får vi från solen?

Solenergi är den energi som vi får från solen och grunden till allt liv på jorden. Oftast när man pratar om solenergi är det ett samlingsnamn för både solel och solvärme. Solens strålar kan nämligen ge oss olika typer av nyttor, beroende på hur vi använder det.

Hur fördelar sig solljuset över jorden?

Energin från solen är den huvudsakliga motorn för klimatet på jorden. Energin som sänds ut från solen genom kortvågig strålning tas upp, absorberas, till viss del av jorden och atmosfären. När jordytan eller haven tar upp strålningen värms de upp och kan i sin tur värma upp luften ovanför.

Hur många grader lutar Jordaxeln?

Men våra årstider beror i första hand inte på avståndet från solen utan på att jordaxeln lutar cirka 23,4° mot det plan i vilket jorden rör sig i sin bana runt solen. Denna lutning påverkar hur högt solen står på himlen under året.

Vad betyder Återstrålning?

Återstrålningen till jordytan ökar, vilket leder till att temperaturen stiger där. Ytans värmestrålning ökar och så vidare. Till slut uppstår en ny balans och mängden av utgående värmestrålning från jorden och dess atmosfär är igen lika stor som mängden av inkommande solstrålning.

Hur mycket av solljuset går igenom atmosfären?

Solinstrålningen i Sverige kan variera mellan 1100 och ner till några 10-tal W/m² när molntäcket är tjockt. Den maximala instrålningen är högre på sommaren än på vintern eftersom solen vintertid står närmare horisonten.

Vad är det som gör att vi har olika årstider?

Jordens bana runt solen, samt jordaxelns lutning, gör att vi får fyra årstider. Vintertid lutar Sverige och norra halvklotet bort från solen. Den mindre mängden solljus gör att vi får kallare klimat och snö. På sommaren lutar norra halvklotet och Sverige mot solen.

Vad är det för skillnad på väder och klimat?

Klimat — genomsnittligt väder i minst 30 år Klimatet däremot avser vädrets långsiktiga förhållanden under många år — minst 30 år. Klimatet är både de genomsnittliga väderförhållandena och deras variabilitet, för till exempel temperatur, nederbörd och vind, under minst 30 år.

Share this post