Frågor

Vad hander om foretaget lagger ner?

Vad händer om företaget lägger ner?

Vanligtvis säger konkursförvaltaren upp de anställda på grund av arbetsbrist. Ditt anställningsavtal gäller tills du eller konkursförvaltaren sagt upp det och uppsägningstiden gått ut. Om företaget inte kan betala ut din lön har du rätt till ersättning från den statliga lönegarantin.

När ett företag går i konkurs är det ofta skyldigt de anställda pengar, till exempel semesterersättning från året innan eller lönen för den senaste månaden. Du kan få ut pengarna via lönegarantin. Du får då ett lönegarantibeslut av konkursförval- taren med uppgifter om hur mycket pengar du kan förvänta dig att få.

Vad är en företagsenhet?

En företagsenhet är en statistisk enhet som kan bestå av en eller flera bolag (FO-nummer). Företagsenheten beskriver den kommersiella helheten. Företagsenheterna har bildats på basis av uppgifterna i Statistikcentralens företagsregister utifrån bolag i Finland som hör till samma koncern.

Vad gäller för en borgenär som inte får full utdelning?

En borgenär vars fordran inte är upptagen eller som av något annat skäl inte är nöjd kan göra invändningar mot utdelningsförslaget. Fram till dess tiden för att framställa invändning mot utdelningsförslaget har löpt ut får en borgenär formlöst göra gällande sin fordran.

Vad menas med konkursbeslut?

Om ett företag inte kan betala sina skulder i rätt tid ska det gå i konkurs. En konkursförvaltare tar då hand om företagets tillgångar och använder dem för att betala av företagets skulder. Konkurs innebär ett företag avslutas genom att företagets alla tillgångar tas om hand och används för att betala av skulder.

Hur många egna företagare det finns i Sverige samt hur många är det som är enmansföretag?

Andel företagare efter ålder Det finns ungefär 1 000 000 företag i Sverige. En stor majoritet, ungefär tre fjärdedelar av dessa är enmansföretag. Bara 0,1 procent av företagen i Sverige har fler än 250 anställda.

Share this post