Rekommendationer

Hur kan man utveckla sin lasforstaelse?

Hur kan man utveckla sin läsförståelse?

För att få möjlighet att utvecklas till starka läsare behöver många elever få stöd i undervisningen för att förstå hur de kan ta sig an en ny text. Lärares val, medvetna eller omedvetna, kommer att påverka vilken läsförståelse eleverna får möjlighet att utveckla inom undervis- ningens ram och vad som bedöms.

Hur kan man jobba med hållbar utveckling i skolan?

Undervisning i hållbar utveckling bör karakteriseras av:

  1. demokratiska arbetssätt.
  2. kritiska förhållningssätt.
  3. ämnesövergripande samarbeten.
  4. mångfald av pedagogiska metoder.
  5. delaktighet och inflytande från eleverna.
  6. att undervisningen behandlar utvecklingen från dåtid till framtid.
  7. både det lokala och det globala perspektivet.

Hur kan en lärare använda sig av de didaktiska frågorna för att planera sin undervisning?

De didaktiska frågorna Den handlar om innehållet i undervisningen och målet med lärandet. Den andra frågan varför handlar om att som lärare kunna motivera att just det innehållet ska prioriteras utifrån elevernas kunskaper. Frågan berör även hur vi motiverar eleverna till just det innehållet.

Vad krävs för att bli en god läsare?

En god läsare blir man endast genom att öva sig att läsa olika texter. Flytande läsförmåga är den viktigaste färdigheten med tanke på läsförståelsen men också barnets ord- och begreppsförråd, talspråkliga färdigheter och hörförståelse har betydelse för läsförståelsen.

Vilka kunskaper behöver elever utveckla för att bli framgångsrika läsare?

I avhandlingen kommer Anna Lindholm till slutsatsen att för att vara framgångsrika läsare behöver elever en omfattande repertoar av lässtrategier, samt kunskaper om hur och när olika strategier ska användas. En skönlitterär text kan t. ex. inte läsas på samma sätt som en facktext.

Hur kan man arbeta med hållbar utveckling?

Exempel på utforskande arbete

  • Utforska is, vatten, vatten i rörelse och luft.
  • Experimentera och upptäck genom att utgå från barnens frågor.
  • Ta reda på vad barnen vill lära sig om olika djur, växter eller områden i närmiljön och utforska dessa tillsammans.
  • Sortera olika material, former och färger tillsammans med barnen.

Vad kan man göra för miljön i skolan?

Luft och ventilation. Alla lokaler som barn och vuxna vistas i behöver luft och ventilation. Arbetsmiljöverket har riktlinjer för hur mycket luft som ska växlas beroende på vad lokalen används till. Det finns också riktlinjer för på vilka nivåer olika ämnen i luften ska ligga på.

Varför de didaktiska frågorna?

De klassiska frågorna inom didaktiken är vad, hur och varför. Till vad-frågan hör vad vi ska undervisa om, alltså innehållet i undervisningen och målet med undervisningen. Varför-frågan syftar på resonemang om varför vi ska välja just detta innehåll och hur elever kan motiveras att lära sig det.

Hur kan ni planera undervisningen med utgångspunkt i både syfte och centralt innehåll?

Det handlar om att medvetet utforma undervisningen utifrån ämnets innehåll och samspelet mellan dig som lärare och dina elever. För att på bästa sätt stödja elevernas kunskapsutveckling behöver du även identifiera elevernas styrkor och utvecklingsbehov och utifrån den informationen planera den fortsatta undervisningen.

Share this post