Frågor

Varfor beskriver en naringsvav battre hur det fungerar i naturen an en naringskedja?

Varför beskriver en näringsväv bättre hur det fungerar i naturen än en näringskedja?

Spridningen och omvandlingen sker genom att en organism äter en annan och äts av en tredje i näringskedjan. Flera näringskedjor bildar tillsammans en näringsväv. I varje näringskedja finns en enda rad av organismer där den första äts av den andra, den andra av den tredje, och så vidare.

Hur fungerar ekologi?

Ekologi handlar om hur organismer samspelar (fungerar tillsammans) i ett ekosystem. Detta samspel kan till exempel handla om vilka speciella egenskaper djur och växter har, vilka andra djur de äter och vilka djur som äter dem. Det handlar också om hur olika miljöproblem påverkar naturen i sin helhet.

Vad gör att ekosystemens populationer är mer eller mindre instabila?

Om en brist på något i ett ekosystem inte längre är en brist kommer populationerna att bli instabila. Exempelvis om näringen ökar i en sjö, till exempel genom att gödningsämnen kommer till en sjö, kommer växtligheten i sjön att öka.

Hur mycket måste växterna i botten på pyramiden väga för att det ska räcka till 1kg ormvråk?

Enligt Lutz Hafner et al. (Ökologie, Schroedel-Verlag, 1978, S. 60) gäller att 1 Ormvråk med en vikt på 1 kg, på ett år äter 3000 Åkermöss med en total kroppsvikt på 90 kg. 3000 åkermöss äter 1 ton vegetabilier per år.

Vad är det för skillnad på en näringskedja och en näringsväv?

Näringen går från den bladet till kaninen till räven i en kedja – en näringskedja. Om vi tittar oss noga omkring i naturen hittar vi massor av näringskedjor. När flera kedjor går in i varandra bildar de en väv, en näringsväv.

Vilka likheter och skillnader finns det mellan en näringsväv och näringskedjor?

En näringskedja beskriver hur näringen förs vidare mellan olika organismer i ett ekosystem. Om flera kedjor hänger ihop och påverkar varandra så brukar de beskrivas med hjälp av en näringsväv.

Vad är ett ekosystems bärförmåga?

bärförmåga, carrying capacity, inom ekologin det maximala antal individer av en viss art som varaktigt kan livnära sig av resurserna inom en viss miljö, dess habitat.

Varför energimängden minskar på varje Trofinivå i en näringspyramid?

En näringspyramid beskriver hur energin överförs och fördelas mellan organismer. Den visar också hur många det finns av varje sort i en näringskedja, eller ett helt ekosystem. Antalet organismer minskar för varje steg uppåt i pyramiden, det finns alltså betydligt färre toppkonsumenter än producenter.

Har den som består av celler och som kan fortplanta sig?

Vad betyder ordet biologi? En levande varelse består av celler, kan fortplanta sig, behöver energi, byter ämnen med omgivningen och reagerar på omgivningen.

Vilka är de levande delarna i ett ekosystem?

Ett ekosystem är ett område i naturen, där alla delar jobbar tillsammans. Växter, djur, småkryp, vatten, maskar – alla delar är viktiga. Ett ekosystem kan till exempel vara ett korallrev, en skog eller området runt en stubbe.

Share this post