Rekommendationer

Hur far man bort Akersork?

Hur får man bort Åkersork?

Så minskar du problem med sork

  1. Täta sprickor och håligheter i hus och uthus.
  2. Håll gräset kortklippt och ha inte plantering nära byggnader.
  3. Mata inte fåglar så att fågelfrön spills på marken.
  4. Plantera växter som sorkar inte gillar, exempelvis vitlök, gräslök och klocklilja.

Vilka djur äter sorkar?

Risken finns dock att hunden gräver upp hela trädgården i jakt på sorken. Ett annat djur som är utmärkt på att jaga sork är ugglan. Du kan försöka locka ugglor till din trädgård genom att sätta upp uggleholkar. Ormar äter också sork, men det är få som har orm i trädgården frivilligt.

Hur blir man av med sork?

Sorken lever av gräs, skott, rötter, frukt, bark och andra växter och växtdelar. Precis som alla gnagare bygger den bon och gräver gångsystem nere under marken. Sorken håller till utomhus nära sin föda. Om du har växthus på tomten håller den sig gärna i närheten eftersom det där finns gott om mat.

Hur blir man av med mullvadar?

En sorkstav sticks ner i marken och avger vibrationer som skrämmer bort sorkar och mullvadar. Effektiv och human skadedjursbekämpning för trädgård och odling. En sorkfälla, även kallad mullvadsfälla, placeras i sorkhållet och är ett säkert och effektiv för att bekämpa sorkar.

Vilka fåglar äter sorkar?

När de blir många finns det mycket mat för ugglor, falkar, hökar, vråkar, hermeliner, vesslor, rävar och lodjur. Under riktiga sorkår spelar många ugglor i markerna, rävar och hermeliner får gott om ungar och då ökar också ripor och andra fåglar, eftersom rovdjuren lättare fångar sorkar än fågelungar.

Vanligast är vatten- och åkersork. Vattensorken äter mest rötter och åkersorken främst bark och skott, men sorkar äter även insekter och maskar. Det finns inget säkert sätt att få bort sorken för alltid men här är ett antal tips som kan fungera. En katt kan vara till stor nytta i sorkbekämpningen.

Var trivs sorken?

Mer fakta om sorkar Åkersorken lever i högt gräs ovan jord, gärna intill diken. Under vintern gör den gångar i gräset under snötäcket. Den är en växtätare och gnager av barken på träden under snön. Åkersorken lämnar inga jordhögar efter sig.

Vad äter en Vattensork?

Vattensorkarna gräver gångar i strandbrinken och finns det inte vatten i närheten slänger de upp jordhögar som många tror är mullvadshögar. De äter gärna vattenväxter, eller om de bor uppe på land, grönsaker, frön, rötter och rotfrukter till trädgårdsägares förtret.

Share this post