Var bor fjärilar?
De övervintrar som fullbildade fjärilar runtom i Sverige i jordkällare, vindsförråd och krypin utomhus. De vaknar till liv i mars, april. Det är dock vanligare att fjärilar övervintrar som ägg, larver eller puppor. Många fjärilar som övervintrar ser blekare och slitnare ut på våren än under hösten då de kläckts.
Finns det giftiga larver i Sverige?
Den i Sverige nya arten Blåsvart björkstekel (Arge Pullata) har larver som är giftiga att äta. När de lämnar björkarna i augusti kryper de runt i gräset innan de gräver ner sig. Då kan betande djur råka få dem i sig. Giftet skadar levern och har lett till ett fåtal dödsfall hos får, getter och hundar.
Hur länge lever en larv?
Gamla larver i gamla möbler Under sämre förhållanden, till exempel om virket har sågats och använts i snickerier inomhus, kan utvecklingen gå mycket långsamt. Baserat på skalbaggar som kläckts ur möbler eller inredningsvirke har det hävdats att larverna kan leva i över trettio år.
Hur bor fjärilen?
Så det gäller för fjärilen att välja en skyddad plats att övervintra. Hos några arter dör den flygande insekten på hösten, men innan de dör så lägger de ägg som övervintrar. Vissa arter övervintrar som puppa.
Vår lever fjärilslarver?
Fjärilslarver är ofta helt bundna till någon eller några växter och att slå med en håv i vegetationen kan vara ett bra sätt att hitta larver men svårare att identifiera deras värdväxt. En lämplig art som är vanlig, enkel att föda upp och lätt att hitta som larv är nässelfjäril, Aglais urticae.
Vilka djur äter larv?
Man äter larver av fjärilar och skalbaggar, termiter, gräshoppor, myror mm. Vissa insekter undviks för att de är giftiga eller har behåring, taggar eller liknande som inte människans tarmsystem inte tål. Spindlar äts också på vissa håll i tropikerna.
Vart sover fjärilar?
i marken. Artrika insektsordningar som fjärilar, skalbaggar och steklar uppvisar en mångfald av olika övervintringsstrategier, dels stadium i livscykeln (dvs. ägg, larv, puppa eller imago) och dels miljö där en del arter kan nyttja våra hus under vintern, ex. nässelfjäril och getingar som ”sover på vinden”.