Blogga

Var finns stora gaddor?

Var finns stora gäddor?

Gäddan är en av de vanligaste förekommande arterna i Sverige. Den finns i hela landet, från fjällen och neråt. I sjöar, åar och i östersjökustens skärgård . Den är en utpräglad predator, en rovfisk som livnär sig på framförallt fiskar.

Vad är gäddans fiende?

Gäddan är en utpräglad rovfisk, och dess enda naturliga fiende är oftast andra större gäddor. En gädda kan sätta i sig en fisk som är upp till halva dess egen storlek. I stort sett äter gäddan mest mindre fiskar, men om tillfälle ges äter den även andra djur, t.

Hur stor kan en han gädda bli?

Gädda (Esox lucius) Gäddan är en vanlig rovfisk i sötvatten över hela landet och i Östersjöns skärgårdar. Stora honor kan väga över 20 kilo. Uttrycket att ”gäddan lurar i vassen” stämmer bra. Den kan stå i timmar och vänta för att sen anfalla sitt byte blixtsnabbt.

Var gömmer sig gäddan?

Levnadsmiljö Gäddan är sötvattens- och brackvattenslevande. I strömmande vatten föredrar de lugnt flytande partier. De gömmer sig gärna i vegetation, eller intill annat skydd, varifrån de kan attackera intet ont anande byten.

Hur får man stor gädda?

Gäddan kan äta fisk upp till hälften av deras egen storlek, så stora beten fungerar ofta bra. Vill du fånga en stor gammelgädda så kan det vara bra att testa stora wobblers och rejäla jiggar på runt 20-25 cm. 7. Jigg, wobbler, jerkbait, spinnerbait…

Vilka fiskar äter gäddan?

Föda. Gäddor äter alla slags fiskar, ofta är basen i födan stimlevande arter som mört, sarv, braxen, löja, abborre, nors eller strömming. Men en jägare med god aptit är mer flexibel än så. Gäddan äter också andra gäddor och kan specialisera sig på en mängd olika arter, beroende på tillgång och omgivningens förhållanden …

Kan en gädda bita av ett finger?

– Det som hände Anton är inte alls ovanligt, det händer flera gånger varje sommar, säger Pär Byström, fiskekolog. – När gäddan ser en liten hand tror han att det är en bytesfisk och då utlöser sig huggreflexen. En hungrig fisk hugger på allt med lämplig storlek.

Kan gäddor bita av fingrar?

Använd alltid tafs när du fiskar gädda. De vassa tänderna biter lätt av linan annars. Ha också en bra tång som du kan lossa krokarna med. Inga fingrar i gäddans mun!

Hur stor är Sveriges största gädda?

Den nya svenska rekordvikten är 21,07 kilo. Drömmen om att få en riktigt stor gädda driver sportfiskare runt om i landet att ge sig ut på gäddjakt. Men det är inte lätt att fånga de största exemplaren. Det tidigare svenska rekordet på gädda var 19,34 kilo.

Hur stor är den största gäddan?

Det gällande världsrekordet från 1986 kan eventuellt vara hotat av en tjeckisk jättegädda som fångades imorse. Sportfiskaren Lukáš Matějka från České Budějovice, Tjeckien har precis gjort något enastående. Han har nämligen så sent som imorse lyckats fånga en gädda på otroliga 26,7 kilo fördelat på 133 centimeter.

Share this post