Trendig

Vad ar det for skillnad pa snackor och sniglar?

Vad är det för skillnad på snäckor och sniglar?

Snäckorna kan i storlek variera från 1 millimeter till cirka 1 meter. De förekommer på land, i hav och sötvatten. Landlevande snäckor kallas i dagligt tal sniglar, men i vetenskapliga sammanhang reserveras den beteckningen för snäckor utan, eller med ett mycket rudimentärt skal.

Varför lämnar snigeln sitt skal?

Snäckskalet är som vårt skelett och det fungerar som skydd så att snigeln inte torkar ut, skalet är också ett skydd så att snigeln inte blir uppäten. Om skalet går sönder och är helt mosat eller jättetrasigt så dör snäckan/snigeln för den kan inte flytta till ett nytt skal.

Hur görs snäckskal?

Sniglar kallas bara de arter av snäckor som inte har något skal. Skalet bildas av snäckan redan när den är liten larv. I det som kallas manteln (se på en bild av en snäcka så förstår du vad som är manteln) och som sitter på djurets rygg finns det körtlar som bildar kalk som bygger upp skalet.

Är musslor sniglar?

Snäckor och musslor hör till gruppen blötdjur. Snäckor lever över nästan hela jorden och varierar mycket i storlek. Musslor däremot lever i alla sorters vatten och det finns ett stort antal arter.

Finns det någon nackdel med att ha skal?

Fördelen med att ha ett skal som flythjälp är att det inte, som en simblåsa, pressas ihop av trycket (som ju ökar med djupet under havsytan). En nackdel med skal är att de väger mycket mer än simblåsor. En annan nackdel med skal att de inte fungerar på stora djup, där vattentrycket blir så stort att skalet krossas.

Hur bildas musslans skal?

I yttre delen av mantelvävnaden produceras pärlsubstans. Det inre skalet blir allt kraftigare ju äldre musslan blir. Mantelvävnaden är det mest väsentliga för att pärlor ska kunna uppstå. Musslans skal är bilateralt symmetriska och musslan saknar huvud.

Hur skapas en mussla?

Hanarna släpper ut sin mjölke och honorna producerar miljontals små ägg som släpps ut i vattnet där de befruktas. De befruktade äggen utvecklas efter ett par dagar till fritt simmande larver. Efter 2–3 veckor slår de sig ner på klippbottnar, stenar, pålar och tång där de förankrar sig och utvecklas till musslor.

Vad är det för skillnad på musslor och snäckor?

Skillnaden mellan musslor och snäckor är bl. a. att musslor har två skal som hänger ihop med en muskel, medan snäckor har ett skal som är odelat och spiral-vridet. Snäckor har en fot som är utformat som en fotsula, som hos bläckfiskar omvandlats till fångstarmar.

Share this post