Frågor

Vart ater man haj?

Vart äter man haj?

I Europa fiskas hajar som matfisk, för köttets skull, främst av fiskare från Storbritannien, Spanien och Portugal.

Finns det hajar i Nordsjön?

Även om hajar inte är sällsynta i Nordsjön, så överraskar fiskare emellanåt när sällsynta arter fastnar i deras garn. 2018 fångade en dansk fiskare en 4,5 meter lång och 300 kilo tung rävhaj i sitt nät.

Var finns vithajen?

Vithajen har en av de största geografiska utbredningarna av alla hajar och förekommer i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. De håller till både i grunda och djupa vatten, dock sällan djupare än 300–500 meter. Det största djup en vithaj konstaterats på är 1 280 meter.

I vilket hav lever hajar?

Utbredning. De olika arterna av hajar förekommer i alla oceaner och angränsande havsområden. De iakttas ofta nära kusten där deras tillgång till föda är hög. Hajar förekommer även i det öppna havet och i djuphavet.

Finns det hajar i Finland?

I Finland registrerades 190 hajar, ett 30-tal exporterades till USA och några till Baltikum och Sverige. Några har byggts i Tyskland.

Vart i Sverige finns det hajar?

Det är främst på västkusten som de kan påträffas och för det mesta ute på öppna havet. Men faktum är att de förekommer även i Östersjön. Utanför Möja i Stockholms skärgård har det påträffats haj. Likaså i Gudingen vid Västervik i Småland.

Var finns vithajar karta?

mellan södra Afrika och södra Australien. Vithajar i Stilla Havet rör sig mellan Nordamerika och Mexiko samt mellan Kalifornien och Hawaii. Att vithajen rör sig över så här stora områden innebär temperaturskillnader ner till bara ett par grader då de dyker hundratals meter ner i abyssen.

I vilka hav lever vithajen?

Vithajen har en av de största geografiska utbredningarna av alla hajar och förekommer i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. De håller till både i grunda och djupa vatten, dock sällan djupare än 300–500 meter.

Har det funnits vithaj i Sverige?

Minst fyra vithajar har varit synliga på västkusten under våren, de vistas inomskärs och jagar huvudsakligen säl på grundare vatten. Enstaka vithajar har även varit synliga på sydkusten och runt Öland.

Share this post