Allmänning

Vad ar gulfen?

Vad är gulfen?

I den nya boken ”Gulfen – En framtida krutdurk” av Bitte Hammargren skildras en region där medeltida traditioner lever sida vid sida med modernitet och spetsteknologi. Där finns både en extrem islamism och terrornätverk, parallellt med en ungdomsgeneration som törstar efter frihet och politiska rättigheter.

Hur djup är Persiska viken?

90 mPersiska viken (även känd som Arabiska viken) / Största djup

Vilket land gränsar till Persiska viken?

Emiratet Qatar är en cirka 16 mil lång och mellan fem och nio mil bred halvö som skjuter ut i Persiska viken från Arabiska halvöns östkust. I sydväst gränsar Qatar till Saudiarabien, i sydöst till Förenade arabemiraten. I nordväst, i Persiska viken, ligger Bahrain; på östra sidan av viken ligger Iran.

Har sin vik i Iran?

Persiska viken är förbundet med Indiska oceanen via Hormuzsundet mellan Irans fastland och Musandamhalvön som sticker ut från Arabiska halvön, och på vilken Oman och Förenade Arabemiraten ligger. Persiska viken är 1000 kilometer lång och på bredaste stället 350 kilometer.

Finns det hajar i Persiska viken?

Många hajar finns också i Gulf Sea och kan observeras i de första 10-mätarna. Den svarta spetshajen (Cacharhinus melanopterus), leopardhajen (Stegostoma fasciatum) eller den grå hajen (Carcharhinus amblyrhynchos) är bland de vanligaste.

Var styr shiiter?

Shia är vanligt förekommande i Libanon och Irak. I Irak tillhör majoriteten av befolkningen shia. Shiaislam är dock mest förknippad med Iran där den är statsreligion. Riktningen har vävts samman med föreställningar från iransk kultur och iransk nationalism, vilket har påverkat lärans utformning.

Vilka länder ligger runt Persiska viken?

Persiska viken

Persiska viken (خليج فارس الخليج الفارسي)
Iranska viken
Bihav
Länder Bahrain, Förenade Arabemiraten, Irak, Iran, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien
Del av Indiska oceanen

Share this post