Frågor

Vad ar sjukersattning och pension?

Vad är sjukersättning och pension?

Sjukersättning och pension. Om du får sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, så skattar du för det och pengarna är pensionsgrundande i den allmänna pensionen. Då får du också extra pengar till den allmänna pensionen via ett pensionsgrundande belopp. Läs mer hos Pensionsmyndigheten.

Vad är fri hälso- och sjukvård?

Fri hälso- och sjukvård är en skatte- och avgiftspliktig förmån, men det finns vissa undantag. Den 1 juli 2018 slopades den tidigare skattefriheten för förmån av hälso- och sjukvård i Sverige som inte är offentligt finansierad och för förmån av vård och läkemedel utomlands.

Hur betalar du skatt till tjänstepensionen om du blir sjuk?

När du blir sjuk och får sjukpenning betalar du skatt och tjänar därigenom in pensionsrätter till den allmänna pensionen. Det vill säga den pension som du ser i det orange kuvertet. I de kollektivavtalade tjänstepensionsavtalen finns även ett skydd som ger dig inbetalningar till tjänstepensionen om du blir sjuk.

Hur mycket pengar kommer det in i pensionssystemet?

Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet. Dessutom är pensionssystemet utformat så att pengarna ska räcka. Förenklat kan man säga att inkomstpensionen sänks när Sveriges ekonomi går dåligt och höjs när det går bra för Sverige.

Hur påverkar det att vara föräldraledig eller arbeta deltid pensionen?

Att vara föräldraledig eller arbeta deltid påverkar hur pensionen kommer att se ut. Störst påverkan får det på pensionen om du ensam tar hela föräldraledigheten och sedan arbetar deltid under många år. Med pensionsrätten för barnår och vissa förmåner inom vissa tjänstepensionsavtal gör ibland att påverkan inte blir lika stor.

Varför sänks pensionerna hela tiden?

Pensionerna sänks hela tiden. Vanligtvis utvecklas pensionerna i takt med inkomsterna i samhället. Men för att det allmänna pensionssystemet ska vara finansiellt hållbart både nu och i framtiden så finns den automatiska balanseringen, den så kallade bromsen, i systemet.

Varför får du inte en lägre pension för din inkomst?

En person som arbetar och har lön får också pensionsrätt för 93 procent av sin inkomst. Så länge du inte skulle ha haft en lön högre än 7,5 prisbasbelopp (27 750 kronor per månad år 2014) och inte har sjukersättning under väldigt många år så får du alltså inte en lägre pension på grund av att du har hel sjukersättning.

Hur ska du skatta bort pensionen?

Skatta inte bort pensionen. Pension beskattas ungefär som lön. Hög pension kan beskattas med både statlig skatt och värnskatt. Pension som tas ut före det år du fyller 66 år beskattas dessutom högre än den pension du tar ut senare. Gå in på Skatteverkets hemsida och se vilken skatt du kan räkna med.

Share this post