Blogga

Vad kallas den aztekiska kalendern?

Vad kallas den aztekiska kalendern?

Solstenen (aztekisk kalender) hittades år 1790 mitt i Mexico City.

Vad hette aztekernas huvudstad?

När de spanska conquistadorerna under Fernando Cortez (Hernán Cortés) ledning erövrade området 1521 kallades platsen Tenochtitlán och var aztekernas huvudstad. Staden anlades redan på 1300-talet och låg på en ö i saltsjön Texcoco.

Hur såg aztekernas samhälle ut?

I varje kvarter fanns det en kejserlig kontrollant vars uppgift var att hålla uppsikt över renhållningsarbetarna. Tusentals arbetare var sysselsatta med renhållningen på huvudstaden Tenochtitláns gator… Aztekerna var ett centralamerikanskt urfolk som på 1300-talet skapade ett stort rike i det mexikanska höglandet.

Hur skilde sig Mayakulturen och Inkakulturen åt?

Till skillnad från inkariket och aztekerna var mayakulturen inte enad under en gemensam kung. I stället hade riket många, mer eller mindre självständiga städer med varsin kung. Emellanåt hände det att en enskild stad blev så mäktig att dess kung dominerade de andra och kunde styra dem.

Hur bodde aztekerna?

Aztekerna var krigs-, nomad och jägarfolk som livnärde sig på att jaga. De bodde i grottor eller enkla kojor av grenar. De kom från Aztlàn, som låg i nordöstra Mexiko och södra USA.

Hur styrdes aztekerna?

Det aztekiska samhället var indelat i klasser. Högst upp stod hueyi tlatoani, den store talaren, Aztekerrikets härskare. Han fick makten av ett råd och kunde avsättas, men detta skedde sällan och han hade nästintill oinskränkt makt även om hans barn inte kunde räkna med att ärva den.

På vad sätt skilde sig Mayafolkets högkultur från andra liknande kulturer vi känner till?

En avancerad högkultur Mayafolket var den enda ursprungskulturen i Amerika som hade ett skriftspråk innan européerna kom. Deras skriftspråk var en blandning av hieroglyfer och abstrakta bilder. Språket var så avancerat att forskarna ännu inte helt har lyckats tyda skrifterna.

Vad hände med Inkariket och Mayafolkets civilisation Varför blev det så tror du?

En period av torka anses ha föregått mayakulturens försvinnande under vår medeltid. Då hade praktiskt taget all skog huggits ner och ersatts av majsfält för att föda den snabbt växande befolkningen. Mayafolket använde sig av svedjebruk.

Vad dog aztekerna av?

Cocoliztli-utbrottet 1545–50 kom endast ett tjugotal år efter att 5–8 miljoner azteker strukit med i en smittkoppsepidemi strax efter spanjorernas ankomst. Ett andra cocoliztli-utbrott som tog livet av hälften av den återstående befolkningen följde 1576–78.

Share this post