Rekommendationer

Vilka djur drabbas av salmonella?

Vilka djur drabbas av salmonella?

Salmonella är en djursjukdom som enligt lag ska bekämpas hos nötkreatur, svin, kalkoner och höns (värphöns och broilrar).

Hur smittar salmonella mellan djur?

Salmonella katt smittvägar Salmonella sprids huvudsakligen via avföring. Salmonellabakterien kan finnas i tarmen hos djur, människor och fåglar. Via avföringen sprids smittan vidare till exempel till jord, betesmarker och vatten.

Hur länge smittar salmonella katt?

Katten kan bära länge på smitta En katt som tillfrisknat från salmonella kan bära på bakterien under lång tid efteråt, ibland så länge som tre månader. Även om antalet bakterier i kattens avföring då är mycket lägre än när den är akut sjuk, kan det ändå finnas en smittrisk för människor och andra djur.

Hur sprids salmonella?

Salmonellabakterier sprids med gödsel och avföring från smittade djur och människor. Man måste få in bakterier i munnen för att bli smittad. Salmonellabakterier smittar inte via luften. Det krävs oftast att man får i sig många bakterier för att en människa ska bli sjuk, enstaka bakterier räcker inte.

Salmonella är en djursjukdom som enligt lag ska bekämpas hos nötkreatur, svin, kalkoner och höns (värphöns och broilrar). Finlands nationella salmonellakontrollprogram omfattar nötkreatur, svin och fjäderfä samt kött och ägg av dem.

Vad kan salmonella leda till?

Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är kontaminerade livsmedel. Men även kontakt med infekterade djur, till exempel reptiler som hålls som husdjur, kan leda till smittöverföring. Bakterierna kan växa till i flertalet livsmedel.

Är salmonella vanligt i Sverige?

Utbrottet är internationellt då ett flertal länder i Europa har identifierat sjukdomsfall med samma variant av salmonella. Smittkällan misstänks vara ett livsmedel som har distribuerats brett både i Sverige och utomlands.

Share this post