Trendig

Hur hog blir svarmors tunga?

Hur hög blir svärmors tunga?

I Sverige har den sedan 1930-talet varit en populär krukväxt, eftersom den är både lättskött och vacker. Bladen på svärmors tunga är tjocka, kraftiga och läderartade, och i formen är de långsmala och spetsiga. Svärmors tungans blad blir mellan 20-150 centimeter höga beroende på sort.

Kan svärmors tunga blomma?

Det ska sägas att det är ganska ovanligt att en svärmorstunga gör det, men när förhållandena är rätt och skötseln god finns alla chanser att du också ska kunna få se de blommor som växten kan ge. Blommorna som då framträder är rörformade och vita med lätta inslag av grönt, och doftar väldigt gott.

Hur förökar man svärmors tunga?

– Växten har underjordiska rötter och stam, när den stöter i en kant sticker den upp, och så får man sticklingar, berättar Elisabeth Des Carlborg. Då är det bara att plantera om dem. Men man kan också skära loss några blad, låta dem stå i vatten, strimla dem och sätta ner dem i en kruka.

Kan man klippa Svärmorstunga?

Då svärmorstunga inte går att förgrena genom att klippa ner bladen är det bara samplantering som gäller om man vill att växten ska få ett fylligare utseende.

Kan Svärmorstunga stå mörkt?

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata) En väldigt tålig och lättskött växt. Svärmorstungan passar att stå på alla möjliga platser både i direkt solljus och på mörkare platser. Den ska vattnas ordentligt och ska sedan torka upp mellan vattningarna. Denna växt tål till och med att bli bortglömd ibland!

Hur lång tid tar det att rota Svärmorstunga?

Plantera och sköta om din stickling av svärmorstunga Drygt någon vecka brukar det ta för skotten att börja växa igen, medan nedklippta blad ofta inte visar tecken på liv förrän efter ett par månader.

Varför gulnar bladen på Svärmorstunga?

För låg temperatur vintertid och för mycket vatten är egentligen det enda som växten inte klarar av. Detta ger gulnande blad och så småningom ruttnar hela plantan. Svärmorstunga är både lättskött och tålig. Den tål torr luft och far inte illa av att torka ut ibland.

Kan man duscha Svärmorstunga?

Kan stå i rumstemperatur året om. Gillar inte torr luft eller torr jord. Duscha bladen om luften är torr. Mycket lättskött.

När blommar Svärmorstunga?

Den kommer från västa Afrika och växter vilt från Nigeria till Kongo. Den kan faktiskt blomma – när som helst när den känner för det. Då växer en smal stjälk upp som får små oansenliga vita blommor. – Men den doftar underbart!

Hur ofta ska svärmors tunga vattnas?

Vattna sällan, men se till att jorden blir ordentligt blöt då du gör det och se till att den torkar ut mellan vattningarna. Ge plantan växtnäring två gånger i månaden från våren till hösten och under vintern endast en gång i månaden.

Är Sansevieria giftig?

Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.

Hur ofta blommar Svärmorstunga?

En skönhet som kan blomma Det ska sägas att det är ganska ovanligt att en svärmorstunga gör det, men när förhållandena är rätt och skötseln god finns alla chanser att du också ska kunna få se de blommor som växten kan ge.

Är den giftig tunga?

Giftighet. Svärmors tunga är inte känd för att vara särskilt giftig, men ett förgiftningsfall har inträffat i Sverige då en treåring åt en 5×15 cm stor bit av ett blad och fick magsmärtor, kräkningar och diarreer, som senare gick över.

Share this post