Frågor

Hur ska ett EKG se ut?

Hur ska ett EKG se ut?

Kort och smärtfri undersökning. Elektroderna kopplas till en EKG-apparat som registrerar hjärtats elektriska aktivitet. Kurvan som registreras visar hur de elektriska impulserna sprids i hjärtat. Varje hjärtslag ger ett mönster med kurvor som ser ut som toppar eller taggar.

Kan ses på EKG?

EKG-kurvan kan visa sjukdom Förändringar av P-våg kan exempelvis ses vid förmaksflimmer eller förmaksfladder. En förhöjd ST-sträcka kan ses vid hjärtinfarkt och en förlängd QT-tid kan tyda på ett så kallat långt QT-syndrom som kan leda till allvarliga rytmstörningar som kammarflimmer och plötsligt hjärtstopp.

Hur får man EKG?

Patienten ska vara bar på överkroppen samt där registreringselektroderna fästs på underarmar och underben. Vid behov rakas hår bort på bröstkorgen för att elektroderna ska fästa ordentligt. Undersökningen tar omkring 10 minuter och ger inga besvär utöver eventuell lätt hudrodnad efter elektroderna.

Vad innebär t Vågsförändringar?

– Förlängd VAT (ventricular activation time) vilket mäts från början av QRS till toppen av R-vågen (referens ≤ 0,05 s). – De uttalade T-vågsförändringarna kan också vara uttryck för myokardischemi eller annan myokardpåverkan (myokardaffektion) som myokardit. Beakta noggrant anamnes och symtombild.

Vad är Telemetriövervakning?

Telemetri är en kontinuerlig rytmövervakning av patientens hjärtverksamhet. Elektroder sätts fast på bröstet med tillhörande bärbar dosa och sammankopplas med sjukhusets övervakningssystem. På bildskärmar ser sjukvårdspersonalen patientens hjärtrytm hela tiden.

Vad representerar QRS komplexet i hjärtmuskelns arbete?

QRS-komplexet representerar depolarisationen av hjärtats kammare med samma spänningar som för P-vågen. Under denna tiden sker även en repolarisation av förmaken, men den märks obetydligt på kurvan. Vänsterkammaren som är den kraftigaste har störst bidrag till kraftvektorn.

Var i hjärtat startar den elektriska aktiveringen?

Hjärtats elektriska aktivering startar i sinusknutan som är innerverad av både sympatikus- och parasympatikusfibrer och regleras av det icke viljestyrda nervsystemet (autonoma nervsystemet). Sinusknutan har en förmåga att med jämna mellanrum spontant ge upphov till depolarisering, så kallad automaticitet.

https://www.youtube.com/watch?v=33URG8rzdHE

Share this post