Ny

Hur manga ganger ska man gallra?

Hur många gånger ska man gallra?

Det vanliga är att gallra mellan en och tre gånger under en omloppstid. Genom att gallra ger du också beståndet ökad motståndskraft mot olika skador. Du kan reglera blandningen av trädslag utifrån växtplatsens förutsättningar och den inriktning du har för din produktion.

Vad händer om man gallrar för sent?

OM skogen gallras när den är över 20 meter bör beståndet få stå kvar 15-20 år på goda marker och ännu längre tid på svaga marker innan det slutavverkas. Då hinner de kvarstående träden reagera på gallringen. Men ju längre beståndet står, desto större risk att det fälls av vinden.

Hur fungerar ett relaskop?

Mäta grundytan med relaskop

  1. Slumpa ut en provyta och ställ dig i provytans mitt.
  2. Sikta med relaskopet i brösthöjd (1,3 meters höjd) på ett träd i taget.
  3. Håll kedjans ring vid ögat och sträck kedjan.
  4. Vrid dig ett varv runt och räkna alla träd som är bredare än spalten.
  5. Vartannat gränsfall räknas med, vartannat utelämnas.

När på året är det lämpligt att gallra?

När beståndet har en viss höjd och täthet (som mäts som grundyta) är det dags att gallra. I välröjda bestånd rekommenderas första gallring när beståndets övre höjd är 12-14 meter. En senare gallring utförs vid 16-20 meters höjd. När träden når över cirka 20 meter är stormfällningsrisken stor efter gallring.

När görs en andra gallring?

För gran är det normalt att första gallring utförs vid 12–15 meters övre höjd och för tall vid 10–13 meters övre höjd. Lövträd gallras generellt vid en lägre övre höjd än barrträd. Men det finns en stor variation som beror på trädslag och tidigare skötsel.

När ska man gallra?

Hur räknar man bonitet?

Boniteten avgörs i huvudsak av områdets jordmån, klimat, fuktighetsförhållanden och exposition. Boniteten uttrycks i skogskubikmeter per hektar och år. Ett tidigare boniteringssystem utvecklat av Tor Jonson 1914 användes fram till 1970-talet varefter Skogshögsskolans boniteringssystem kom att dominera istället.

Hur gammal är skogen när den gallras?

– När skogen är mellan 30 och 60 år gammal är det vanligen dags för en första gallring, det varierar i olika delar av landet hur fort skogen växer, säger Anton Bergdahl, virkesköpare på BillerudKorsnäs. Sedan gallrar man med 10 till 15 års intervaller och skog som är äldre än 80 år ska normalt inte gallras fler gånger.

Hur lång tid tar det att röja ett hektar?

Normalt sett har man 1-2 år på sig att röja ett bestånd i rätt tid. Räkna med att det tar mellan 2 och 5 dagar att röja ett hektar själv, beroende på hur svår röjningen är och hur van du är. En proffsröjare röjer ett hektar på i snitt 1,5 dagar.

När ska man röja Björksly?

Björk – röj vid 3-5 meter Den första röjningen sker lämpligen vid 3 till 5 meters höjd. Björken är mycket känslig för snötryck och snöbrott. Alltför tidig röjning kan öka risken för snöbrott. Tidig röjning ger ofta också besvärande uppslag av stubbskott.

Vad räknas som äldre skog?

Med gammal skog avses skog på skogsmark med en genomsnittlig trädålder över 140 år i Norrland och Dalarnas, Värmlands, och Örebro län (Boreal region) samt över 120 år i övriga landet (Boreonemoral och nemoral region).

Hur gammal är skogen i Sverige?

Svaret på din fråga blir därför att den svenska (barr)skogen är allt ifrån 0 till ca 150 år gammal (samt en mindre del ännu äldre skog). Den övre gränsen beror på var i landet man befinner sig. I norra Sverige växer skogen långsammare och tillåts bli äldre innan den avverkas.

Share this post