Ny

Hur deklarerar jag vardepapper?

Hur deklarerar jag värdepapper?

Hur rapporterar jag mina värdepappersaffärer? Du fyller i alla dina försäljningar under året, både vinster och förluster, på en K4-blankett. Det är en bilaga till din deklaration och kan fyllas i både på nätet och som en fysisk blankett.

Hur redovisar man värdepapper?

De flesta värdepapper redovisar du på bilaga K4, men det finns några undantag. I tabellen ser du vilken bilaga och vilket avsnitt som gäller för olika värdepapper.

Hur deklarerar man försäljning av värdepapper?

Räkna ut omkostnadsbeloppet Det vill säga den summa som du har betalt med dina redan skattade pengar. Se exempel nedan. Lotta betalade 100 kronor styck för sina 1000 H&M-aktier + 99 kronor i courtage. Omkostnadsbeloppet per aktie blir därför 100 099 kronor/1000 ≈ 100,99 kronor per aktie.

Vad är en preferensaktie?

Här är en snabbguide i vad som utmärker en preferensaktie: 1 Ger en fast utdelning 2 Företräde till utdelning före stamaktier 3 Ej rätt till högre utdelning än den på förhand fastställda utdelningen 4 Ökar ej skuldsättningen i företaget 5 Ger företaget större flexibilitet vid betalning jämfört med vanliga lån

Har du preferensaktier Har du en inlösenkurs?

Preferensaktier har en inlösenkurs. Bolaget kan bestämma att preffarna ska lösas in till inlösenkursen. Då blir du som aktieägare av med dina aktier och får ersättning enligt inlösenkursen. Har du stamaktier kan det förvisso bli aktuellt med tvångsinlösen i samband med uppköp eller avnotering.

Vad är skillnaden mellan preferensaktie och stamaktie?

Skillnaden mellan en preferensaktie och en stamaktie är att preferensaktieägaren oftast får en på förhand fastställd utdelning innan vanliga aktieägare har rätt att få en krona, därav prefixen ”preferens”. Den fastställda utdelningen är vanligtvis högre än den utdelning som ges till stamaktieägare.

Share this post