Populära

Varfor har fordon kulleder?

Varför har fordon kulleder?

Kulleder gör att framhjulet kan röra sig uppåt och nedåt och samtidigt tillåta svängrörelser. De säkerställer att fordonet är stabilt och går att manövrera.

Hur ser man glapp i Spindelled?

Ljudet från en glapp spindelled är ett diskret klapprande från framvagnen när du svänger eller när du kör i ett gupp. Det känns inget i ratten och det är inte många som lägger märke till detta ljud. Det absolut vanligaste sättet att få veta att en spindelled är sliten och behöver bytas är när du besiktigar bilen.

Är det farligt att köra med trasig Spindelled?

På bilens upphängning har spindelleden en väldigt viktig roll. Bilens styrning och fjädring är minst lika viktig som motorn och växellådan. Om inte upphängningen fungerar korrekt så kan du varken köra fort eller säkert. Om spindelleden är trasig så kan det gå så illa att man tappar kontrollen av bilen.

Hur mycket kostar det att byta Spindelled?

En ny spindelled från Biltema kostar mellan 119 och 379 kronor. Arbetskostnaden för byte av spindelled varierar mellan olika bilverkstäder.

Vad är en Spindelled?

Spindelled är en del av hjulupphängningen och är egentligen en kulled som tillsammans med en länkarm som vid anslutning till spindeln då kallas spindelled. Spindelledens funktion är att hålla hjulet i rätt position och tillåta vridning av hjulet.

Kan man köra med glapp i Spindelled?

Alla bilar som går igenom en kontrollbesiktning får en översyn av styr- och spindelleder. Om det är glapp i lederna blir det anmärkning. Då krävs det en återbesiktning för att bilen ska vara laglig att köra med. Innan dess måste bilägaren bekosta ett byte av den glappa leden – och det kan vara dyrt.

Hur vet man om länkarmen är dålig?

Hörs det ett knakande, gnisslande eller knirrande ljud från bilens framvagn, eller känns det kanske som om någonting glappar eller rör sig i sidled? Då kan det det vara dags att byta en eller flera länkarmar, eller bärarmar som de också kallas.

Hur funkar en Spindelled?

Hur lång tid tar det att byta Spindelled?

Yes det går faktiskt utmärkt att byta spindelled på garageuppfarten, men det tar en stund och kräver lite tålamod. Tvinga ner länkarmen så långt det går, och böj samtidigt fram hela spindeln mot fronten av bilen tills spindelledsbulten hoppar ur länkarmen.

Är det svårt att byta Spindelled?

Det kan vara ganska svårt att få loss spindelleden, det kan vara bra att ha en avdragare till hands. För mej slutade det med att jag fick skruva loss hela länkarmen och skruva fast den i skruvstädet och värma lite med gasbrännaren, då släppte den.

Får inte bort Spindelleden?

Prova som sagt med hammare, ev med en slägga som mothåll. Fungerar inte det är nästan värme enda utvägen med ny spindelled som följd.

Share this post