Blogga

Var lagger trollslandan sina agg?

Var lägger trollsländan sina ägg?

Jungfrusländor, flicksländor och mosaiktrollsländor är tre grupper av trollsländor som har endofytisk äggläggning. Äggen läggs i vattenväxter, med enstaka undantag som flicksländan Lestes viridis vilken lägger ägg under barken på över vatten hängande grenar. När ägget kläcks faller nymfen i vattnet.

Hur lever trollsländan?

Dagsländan lever flera månader under vattnet som larv. Som vuxen fullbildad slända lever den sällan mer än en eller några dagar. En trollslända kan leva i flera månader från äggstadiet tills den blir vuxen och dör. Ju längre norrut trollsländan lever, desto längre tid är sländan larv.

Hur många ben har en trollslända?

De har två par vingar vilka kan röras omväxlande så att när framvingarna slår ner, slår bakvingarna upp vilka gör dem till goda flygare . De egentliga trollsländorna är de skickligaste och starkaste flygarna .

Har trollsländor antenner?

Till ordningen trollsländor (Odonata) hör flicksländor och (egentliga) trollsländor. Bäcksländor, dagsländor, guldögonsländor, myrlejonsländor, nattsländor med flera andra grupper med epitetet -sländor tillhör andra insektsordningar. Trollsländorna har stora ögon, fyra vingar och knappt synliga antenner.

Hur flyger en trollslända?

Även när trollsländorna har lämnat vattnet och fått vingar är de fullfjädrade rovdjur. Med 10-15 meter per sekund hör de till insektsvärldens racerflygare. De navigerar som små helikoptrar och flyger till och med baklänges om det behövs. Dessutom har de extremt god syn med sina 28 000 fasettögon.

När kommer trollsländor?

Årets första trollsländor kan ses redan i slutet av april. I samarbete med Trollsländeföreningen presenterar vi här en guide till de sex vanligaste arterna som kan hittas redan på våren. Även om det är lättast att se många trollsländor under högsommaren så finns det arter som är aktiva även i svalare väder.

Hur ser trollsländan ut?

Trollsländor har fyra vingar, stora ögon, långsmal bakkropp och korta, oftast knappt märkbara, antenner. De enda övriga sländor som liknar trollsländor är myrlejonsländor, men dessa har inte minst långa, tydliga antenner.

Vilken insekt har störst vingar?

I förhistorisk tid var trollsländorna de största flygande insekterna någonsin, med vingspann på uppemot åtminstone 75 cm (inte den på bilden dock). Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Hur lever trollslända?

Den fullbildade sländan kan leva från några veckor (flick- och jungfrusländor) till mellan en och två månader (egentliga trollsländor) . I dag känner man till ungefär 5700 arter av trollsländor . En stor del av dessa lever dock endast i tropikerna, och i Europa har hittills bara 138 arter observerats .

När lägger trollsländor ägg?

De ”vuxna” trollsländorna parar sig när de blir könsmogna och lägger då ägg.

Hur parar sig trollsländor?

Flicksländan är djur som aldrig blir för gammal för sex. Flicksländan, en sorts trollslända, är bara vuxen ungefär en vecka. Under den korta tiden hinner den para sig många gånger, och de äldre sländorna är lika parningsbenägna som yngre, visar en ny studie i tidskriften Journal of Animal Ecology.

Share this post