Ny

Varfor slokar bladen pa orkiden?

Varför slokar bladen på orkidén?

Övervattning och undervattning Det är lätt att se om orkidén har fått för lite eller för mycket vatten. Är den för torr blir bladen slappa och rynkiga, de nedersta bladen kan bli bruna och torra vid långvarig torka. Blir den torr under blomning så slokar blommorna och de yttersta blomknopparna kan torka och trilla av.

Hur sköter man en orkidé i kruka?

I det stora hela kan orkidéer skötas som många andra krukväxter, det vill säga regelbunden vattning när de växer och sparsam när de vilar. Undvik låta orkidén stå i vatten, eller låta vatten stå i blomvecken, då det finns risk att den börjar ruttna.

Vilket väderstreck orkidé?

Men gemensamt för de flesta orkidéer är att de trivs bäst i ett fönster mot öst eller väst. Först vintertid blir söderfönstret en utmärkt placering eftersom den behöver allt ljus den kan få.

Hur räddar man en död orkidé?

Börja med att ta bort all gammal kompost, lägg rötterna i blöt en stund i vatten ifall någon barkbit sitter fast. Klipp sedan bort alla torra, gamla rötter med en ren sax och plantera om orkidén i ny kompost.

Varför blir Orkideblad mjuka?

Unga blad eller bladbulber blir brunaktiga och mjuka längst in. Kronröta, svampröta som drabbar arter där bladen går ihop i mitten, som Phalaenopsis. Drabbar också bulber av främst Cattleya. Beror på att vatten/fukt blir stående.

Kan man klippa av Luftrötter?

Plantan dör inte om luftrötterna klipps eller skärs bort, men man stympar den. De är levande delar av plantan och fyller sin funktion. Testa hellre att leda ner dem i krukan. Där kan luftrötterna utveckla vanliga rötter.

Varför Luftrötter?

Luftrötterna hämtar upp syre till växten så det är bra om man låter några av dem vara kvar och hänga fritt medan de som har blivit lite för långa eller är allmänt i vägen kan man leda ner i växten eller beskära.

Måste man ha genomskinlig kruka till orkidé?

Glas har den fördelen att luftrötterna, för de orkidéer som har dem, får ljus och på så vis kan fotosyntetisera. Men det gör de ändå med bladen, så det är inget måste. Viktigare är att ha luftigt kring rötterna, och en glaskruka är helt tät. En nackdel är att rötterna också kan brännas i för stark sol.

Kan orkidéer stå inne i rummet?

Skötsel orkidé Phalaenopsis trivs att stå ljust och varmt, undvik direkt solljus eller närhet till värmekällor. Ett norrfönster eller plats en bit in i rummet fungerar oftast utmärkt.

Var trivs en orkidé som bäst?

De flesta orkidéer vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men ej direkt sol resten av året. Den är varm växande, trivs vid en temperatur 17-25° och passar väl i boningsrum. Vill gärna ha luftväxling men ej kalldrag.

Hur får man bort ohyra på orkidéer?

Ett begränsat angrepp blir du av med så här: Häll T-sprit i en liten äggkopp. Dutta sedan i bomullstops i spriten och ta bort lössen en och en med topsen. Byt till nya tops efter ett tag så att lössen inte sprids vidare.

Varför får man Ullöss på orkidéer?

Ullöss skadar orkidéer och andra plantor genom att suga växtsaft från bladveck och andra små skrymslen på växten. På Phalaenopsis har de en förkärlek för att sitta vid bladfästena. Man kan även finna dem sittandes runt ytliga rötter och i/på krukan. Lössen kan skada plantan så illa att bladen faller och plantan dör.

Kan Orkide stam ha?

Alla orkidéer kan delas. Detta inkluderar även orkidéer såsom den populära Phalaenopsis. Om man delar en Phalaenopsis plant mitt i stammen så kommer man ofta belönas med två nya plantor.

Varför har min orkidé tappat bladen?

Det gröna som kommer från bulben är kanske nya blad. Ställ undan den och låt den vara i fred ett tag. När den inte har några blad får du kanske minska ännu mer på vattningen. Men håll ögonen på den lilla gröna och se till att den får bra med fukt i luften.

Hur snabbt sprider sig Ullöss?

De små s.k. första stadiet av ullusen sprids mycket lätt då plantor vidrör varandra, men även den vuxna honan rör sig lätt över plantan. Livscykeln tar ca. en och en halv månad vid 20 grader C. Var hona lägger mellan 1-600 ägg.

Hur planterar man en keiki?

Om du planterar keikin i en separat kruka, välj en liten kruka (max 10 cm) och fyll den till två-tredjedelar med planteringsmediumet. Plantera varsamt keikin, och se till att rötterna är riktade neddåt. Fyll sedan på med mer planteringsmedium för att stabilisera keikin.

Hur många Orkidearter finns det i världen?

Det finns över 25 000 orkidéarter i världen och de flesta hör hemma i tropikerna. De växer oftast som epifyter vilket betyder att de sitter fästa med sina rötter vid barken på grenarna av olika träd. De tar ingen näring av träden utan håller sig enbart fast, en strategi för att nå mer solljus.

Vad gör man med Luftrötter på orkidéer?

Då rötterna på en orkidé också innehåller klorofyll, så har de delvis samma funktion som bladen, dvs att fånga upp solljusets energi. Du ska därför helt inte klippa bort en massa rötter i onödan, utan hellre då plantera om plantan i en större kruka, så att alla rötterna får plats.

Share this post