Blogga

Kan ett forhandsavtal om framtida upplatelse av bostadsratt mellan en bostadsrattsforening och en forvarvare sagas upp?

Kan ett förhandsavtal om framtida upplåtelse av bostadsrätt mellan en bostadsrättsförening och en förvärvare sägas upp?

bostadsrättslagen (1991:614) (BrL). Förhandsavtalet är bindande för både föreningen och förhandstecknaren. Föreningen är skyldig att bevilja förhandstecknaren medlemskap i föreningen samt upplåta lägenheten till denne och förhandstecknaren är å sin sida skyldig att förvärva lägenheten med bostadsrätt (5:1 BrL).

Varför infördes ränteavdrag?

Anledning till att ränteavdraget finns till är för att du lättare ska kunna ta till exempel ett bolån och få större möjlighet att köpa och äga din egna bostad. Genom att göra det billigare för privatpersoner att låna pengar är tanken att fler ska kunna få möjlighet att låna till eget boende.

Hur länge kan ett dödsbo maximalt inneha en bostadsrätt innan föreningen den måste förvärvas av någon som antas som medlem i föreningen?

Efter tre år kan föreningen uppmana boet att överlåta bostadsrätten till någon som kan beviljas inträde i föreningen. Sker inte det får bostadsrätten tvångsförsäljas. När boet har skiftats ska den person som tilldelas bostadsrätten med stöd av arvskifteshandlingen ansöka om medlemskap i föreningen.

Är förhandsavtal bindande?

Ett förhandsavtal ingås mellan bostadsrättföreningen och köparen. Det är ett bindande avtal som innebär att bostadsrättsföreningen är skyldig att upplåta en viss lägenhet i föreningen till köparen och även att köparen är skyldig att köpa lägenheten.

Vad är en Upplåtelseavgift?

Ibland använder bostadsutvecklingsbolag sig av upplåtelseavgift. Då består en nyproducerad lägenhets pris av två delar: insats och upplåtelseavgift. Upplåtelseavgiften grundas i sin tur på skillnaden mellan insatsen och marknadspriset, mycket enkelt uttryckt, och betalas till den nybildade bostadsrättsföreningen.

Hur länge kan ett dödsbo äga en bostadsrätt?

När det gäller ägande av en bostadsrätt så kan ett dödsbo utan hinder äga en bostadsrätt under 3 år. Dödsboet kan dock inte delta i föreningsstämmor utan medlemskap i föreningen och om dödsboet ansöker om medlemskap skulle denna behandlas som en juridisk person.

Vad betyder utöva bostadsrätt?

(Se 1:3 1 st. BRL: ”Upplåtelse av en lägenhet med bostadsrätt får endast ske till den som är medlem i bostadsrättsföreningen. Bostadsrätt är den rätt i föreningen som en medlem har på grund av upplåtelsen.”) Överlåtelsen kan framför allt inte avse den del av bostadsrätten som utgörs av medlemskap i föreningen.

Vad betyder Beräknad tid för upplåtelse?

Många gånger beräknas upplåtelse ske inom en period av tre till sex månader. Även tillträdestidpunkten beräknas normalt till en tidpunkt inom ett liknande intervall. Mellan den beräknade tidpunkten för upplåtelse och tillträde är det ofta ytterligare en period om tre till sex månader.

Kan man stämma en bostadsrättsförening?

Varje år ska bostadsrättsföreningen hålla en föreningsstämma. Den är föreningens högsta beslutande organ. Stämman ska hållas inom sex månader från räkenskapsårets utgång.

Share this post