Allmänning

Vad hander i huden vid solning?

Vad händer i huden vid solning?

UVA-strålarna går djupt ner i huden och gör så att huden åldras, vilket bland annat gör att du får rynkor. UVB-strålarna stannar i de yttre hudlagren och ger huden sin bruna färg, men kan också orsaka brännskador och hudcancer. Om du ska vara ute i solen är det viktigt att du skyddar dig mot båda typerna.

Hur blir huden brun?

I nedre delen av överhuden, i det så kallade basalcellslagret, finns pigmentcellerna, melanocyterna. När dessa utsätts för solljus bildar de färgpigmentet melanin, ett färgämne som gör huden brunare för att skydda huden mot solens skadliga strålar. Melanin bildas i melanocyterna, men sprider sig sedan i hela överhuden.

Får man rynkor av att sola?

Solen påskyndar hudens åldrande För tidigt åldrad hud är ett ofarligt men fult resultat av överdrivet solande. Det långvågiga UVA-ljuset tränger djupare ner i huden än UVB och skadar läderhudens elastiska fibrer. Detta ger efter ett antal år ”ljusåldrad hud” med grova rynkor och en gulaktig färgton.

Hur länge ska man vara i solen för att bli brun?

Det tar ca 3 dagar efter det att du solat utomhus eller i ett solarium innan de nybildade melaninkornen blir påverkade av UV-A ljuset och därmed blir mörkare. Efter det att melaninet i huden blivit aktiverat kan du stegvis öka dosen tills du får den färg du vill ha.

Hur mycket påverkar solen rynkor?

Den skyddar din hud mot att utveckla tecken på åldrande, såsom rynkor och fina linjer. Studier visar att så mycket som 80% av hudens åldrande bedöms orsakas av UV-strålarna!

Hur mycket åldras huden av solen?

Hur solen påverkar huden och hur vi skyddar oss ålderstecken i form av fina linjer, minskad elasticitet, pigmentfläckar samt melasma. Enligt studier så orsakar solens strålar ungefär 80% av hudens åldrande.

Share this post