Frågor

Vilka ater loss?

Vilka äter löss?

Både de vuxna nyckelpigorna och larverna är rovdjur som har bladlöss på favoritmenyn. Det finns ca 60 arter i Sverige, de känns alla igen på den bulliga formen och ofta prickiga vingar. Honan är ca 7 mm lång och lägger sina ägg vid bladluskolonier, så att larven snabbt kan äta sig mätt.

Vad gör man med sköldlöss?

Växtens blad blir glansiga och klibbiga av djurens sockerhaltiga exkrementer s.k. honungsdagg. Även fönster och fönsterbräda eller annat underlag blir klibbigt. På stammar, grenar, blad och bladskaft ser man gulbruna, lätt upphöjda fläckar.

Måste man ta bort bladlöss?

Man kan köpa bladlusmedel eller blanda eget såpvatten som är lika effektivt. Se till att inte spruta i gassande sol, då plantan kan få brända blad och ta skada. Det går inte att spruta preventivt. För att såpvattnet ska ha effekt måste det träffa själva bladlusen.

När försvinner bladlössen?

Innan vi tar en titt på hur du ska ta bort bladlössen ska vi göra en kort rundtur i deras livscykel: Eftersom bladlössen spenderar vintern som ägg är det då kommersiella fruktodlare bekämpar dem. Ur ägget kommer en så kallad matriark som fortplantar sig asexuellt!

Hur ofta ska man spraya bladlöss?

En riktig klassiker mot bladlöss som fungerar om man är noggrann. Spraya 2–3 gånger i veckan och tillsätt lite t-sprit för bättre effekt. Var noga med att spraya undersidan av bladen också så att inga bladlöss kommer undan.

Var bor bladlöss?

När det börjar bli ont om mat eller för trångt på en växt, kan bladlöss utveckas med vingar och förflytta sig till nya värdväxter. I Sverige finns cirka 560 arter av bladlöss. De flesta lever i södra delen av Sverige.

Hur får man bladlöss inomhus?

Gör så här: Blanda ½ deciliter såpa i 1 liter vatten i en sprejflaska. Spreja hela växten noga, även undersidan av bladen. Undvik att ställa växten i solsken så länge den är fuktig. Upprepa efter en vecka.

Share this post