Allmänning

Vad finns det for olika molntyper och hur karaktariseras de?

Vad finns det för olika molntyper och hur karaktäriseras de?

Molnklassificering: molntyper

  • Låga moln 0 – 2 km.
  • Medelhöga moln 2 – 7 km.
  • Höga moln 5 – 13 km.

Vad betyder cirrusmoln?

Cirrus tillhör de höga molnen och är ofta tunna med ett trådigt fjäderlikt utseende då de består av iskristaller. De kan även vara täta och är ibland delvis slöjlika. Cirrus över Sverige ligger vanligen på höjder mellan 5 och 13 km.

Hur höga kan moln bli?

För svenska förhållanden kan moln som ligger över cirka 5 kilometer upp kallas för höga moln. Moln som befinner sig mellan 2 och 7 kilometer kan betecknas som medelhöga och de vars molnbas ligger under 2 kilometer kan kallas för låga moln. Detta är en förenkling.

Hur ser ett moln ut?

Typiska moln en fin sommarmorgon. Ser ut ungefär som bomullstussar. Dessa så kallade stackmoln kallas även vackert-väder-moln, och det stämmer om de inte växer till sig. Håller de sig små blir vädret fortsatt vackert under dagen, och till kvällen brukar de lösas upp.

På vilken höjd är molnen?

Huvudsakligen består moln av vattendroppar, iskristaller eller en blandning av båda. Molndropparna i ett moln har en genomsnittsdiameter på mellan 0,02 och 0,03 mm. Få är större än 0,08 mm.

Hur bildas en Konvektiv nederbörd?

Konvektiv nederbörd sker då solen intensivt värmer upp marken och luften ovanför marken, den varma luften stiger uppåt och för med sig vattenånga. Ju högre luften stiger ju mer kyls den av och till slut kondenserar ångan och bildar regnmoln om avkylningen är tillräckligt stor.

Vad innebär fjädermoln?

FJÄDERMOLN MED KROKAR Fjädermoln är tunna vita molntrådar. De kan börja dra upp på en i övrigt klarblå himmel. Se upp om de har krokar i änden och tätnar alltmer mot horisonten då kan ett lågtryck vara på väg inom ett dygn. Fjädermolnen ligger vanligen på mellan 7.000 och 10.000 meters höjd.

Hur uppstår fjädermoln?

Dessa uppkommer mitt på dagen när varma, osynliga, luftbubblor stiger från marken. När dessa når kallare luft några kilometer uppe i atmosfären bildas dessa molntussar. När man ser dessa moln kan man vara lugn, mycket liten risk för regn finns.

Share this post