Ny

Kan bara sova pa dagen?

Kan bara sova på dagen?

Om du sover dåligt på nätterna under en lång period så kommer du oundvikligen känna dig extra trött om dagarna. Då kan en kort tupplur under dagen vara precis vad du behöver för att ta igen den förlorade nattsömnen. Forskare menar att en powernap är en mycket effektiv paus, såvida du inte sover för länge.

Vad ska man göra om man är trött hela tiden?

Om du regelbundet, under sex månader eller mer, har känt dig väldigt trött kan du ha drabbats av kroniskt trötthetssyndrom, även kallat myalgisk encefalomyelit (ME). Vanligtvis dyker symptomen upp väldigt plötsligt, ofta efter en virusinfektion. ME ger en uttalad brist på både fysisk och mental energi/ork.

För att få mer energi kan du pröva att sova en kort stund på dagen. Sovstunden kan kallas tupplur eller powernap. Den får inte vara längre än 30 minuter. Kommer du ner i djupsömn kan det ta tid innan du kommer igång och fungerar igen.

Hur länge ska man ta en powernap?

Rekommendationen för en tupplur är att den inte ska vara längre än 30 minuter och att den ska tas på eftermiddagen, minst sex timmar innan man går till sängs för natten.

Är den som tar tupplur?

Veckans ord – Tupplur Känner du dig lite seg och trött. Då är det läge att ta en tupplur! En tupplur är ett äldre begrepp för att säga att man tar en powernap. Det hela handlar om en bildlig jämförelse med den korta stund som tuppen sover, ofta på ett ben.

Är det normalt att sova middag?

Tupplurar är bra även för vuxna anser sömnforskare Mikael Sallinen på Arbetshälsoinstitutet. På eftermiddagen blir de flesta lite sömniga och den här svackan motas vanligen i grind med en kaffe- eller rökpaus.

Hur länge ska man sova middag?

Men bara om den är kort. Tjugo minuter är lagom för de flesta. Det får nämligen mängden sömnhormon att minska, så att du återigen är redo att ta dig an resten av dagen. Sover du mer än en halvtimme, riskerar du att fastna i sömnens nät och känna dig mer groggy än pigg när du vaknar.

Varför somnar jag på dagen?

Narkolepsi är en sjukdom som gör att du är mycket sömnig på dagarna. Du kan också plötsligt bli svag i musklerna. Narkolepsi går inte att bli av med helt. Men det finns läkemedel som gör att du får lättare att hålla dig vaken på dagarna och sova bättre på nätterna.

Hur länge ska man vila för att bli pigg?

Det räcker gott och väl med 10 minuters vila för att du ska känna dig piggare och tänka klarare. Just 10 minuter är den optimala tupplurslängden, åtminstone enligt en australiensisk studie publicerad i tidskriften Sleep.

Share this post