Blogga

Vilka av foljande reaktioner ar exoterma?

Vilka av följande reaktioner är exoterma?

Det är vid förbränning som vatten och koldioxid bildas. Ej vid sönderdelning. Om en reaktion är exoterm (värme frigörs) vid framställningen av CH4 (dvs. du slår ihop ett C och 4H) så är reaktionen alltid endoterm (värme upptas) när du sönderdelar CH4 till C och 4H.

Hur ser man om det är en exoterm eller endoterm reaktion?

En exoterm reaktion, från grekiskans Exo- för ut och Thermes- för värme, är en kemisk reaktion där värme avges. Motsatsen är endoterma reaktioner, där energin som måste tillföras för att reaktionen ska fortgå är större än den avgivna energin.

Vad är delta H?

ΔH är skillnaden i entropi entalpi, eller skall vi säga kemisk energi, före och efter reaktionen. Q är den värme som går åt för att värma t ex vattnet. All värme som går åt för att värma vattnet kommer från reaktionen, så ΔH=Q.

Varför frigörs energi vid exoterma reaktioner?

När bindningarna i vatten bildas, frigörs sammanlagt mera energi än vad som tillförs för att bryta bindnigarna mellan kolatomerna och mellan syreatomerna. Därför avges det värme vid reaktionen. Reaktionen kallas exoterm (av gr. exo = ut och lat.

Hur kan en endoterm reaktion vara spontan?

När något avdunstar spontant så sjunker även dess temperatur så bara fenomentet när svett på huden avdunstar och kyler av oss är ett exempel på en spontant endoterm reaktion.

Kan en endoterm reaktion vara spontan?

Motsatsen till en exoterm reaktion är en endoterm reaktion. En sådan reaktion kräver energitillförsel. Endoterma reationer är oftast inte spontana.

Är fotosyntes exoterm?

Endoterma reaktioner I fotosyntesen tas det totalt upp mer energi än vad som avges. (Förvisso frigörs det energi när det bildas nya bindningar i sockermolekylen, men den energi som frigörs är mindre än den energi som måste tillsättas för att bryta bindningarna i koldioxiden och i vattnet.)

Vad menas med exoterma?

En kemisk reaktion som frigör energi är exoterm. Exempel på sådana kan vara förbränning och andra typer av oxidering, självantändning, eller när ett sprängämne sönderfaller. Resultatet av en exoterm reaktion är energifattiga ämnen plus frigjord energi. Ett exempel på detta är när man blandar syrgas och vätgas.

Vad är skillnaden mellan exoterm och endoterm?

Hur vet man att en reaktion är endoterm?

Endoterma reaktioner Reaktionen kallas endoterm (av gr. endo = in). Den sammanlagda (kemiska) energin hos produkterna är högre än hos reaktanterna.

När är en reaktion spontan?

Den sammansatta effekten av energi och entropi som bestämmer åt vilket håll en reaktion går anges med Gibbs fria energi. Om Gibbs fria energi minskar, dvs. ΔG < 0, är reaktionen spontan. Att en reaktion är spontan betyder emellertid inte att den sker med observerbar hastighet.

Hur räknar man ut Bildningsentalpi?

Exempel: Bildningsentalpin för koldioxid, CO Vid förbränning av rent kol till koldioxid frigörs 394 kJ/mol CO2. Reaktionsformel: C(s) + O2(g) → CO2(g) + 394kJ.

Hur man beräknar delta H?

Hej, när man beräknar delta h med hjälp av bindningsenergier får man svaret i kJ/mol innebär det delta h för en exoterm reaktion kommer vara lika med delta h c (alltså delta h för förbränning). Jag menar delta h c beräknas med formeln -q/n.

Share this post