Blogga

Kan morforaldrar vara foraldralediga?

Kan morföräldrar vara föräldralediga?

Om det finns hinder eller dåliga förutsättningar för en förälder att fullt ut använda sig av alla föräldradagar, ska en mor- eller farförälder kunna ta ut föräldradagar, för att där knyta an ytterligare och stärka banden i familjen.

Kan får och morföräldrar Vabba?

Ja, det kan du. Rätten till vård av barn är huvudsakligen riktad mot barnets föräldrar. En förälder kan överlåta rätten till en annan nära anhörig som vill avstå från att arbeta för att vårda barnet.

Vilka regler gäller kring förläggning av föräldraledighet?

En förälders rätt till föräldraledighet Utgångspunkten är enligt 11 § i lagen att arbetstagaren ska få ta ut hel ledighet den eller de dagar som man begär det. En förälders rätt till föräldraledighet begränsas dock till högst tre perioder på ett år enligt 10 § i lagen.

Vad gäller vid pappaledighet?

Regler för föräldraledighet. Som partner har du rätt att vara föräldraledig i samband med förlossningen och du har enligt reglerna även rätt att vara föräldraledig halva tiden. Totalt har föräldrarna rätt att vara lediga 480 dagar, vilket innebär att vardera föräldern har 240 dagar.

Kan närstående Vabba?

Tänk på att du bara kan överlåta rätten till vab om du själv skulle ha kunnat vabba. Det betyder att en annan person inte kan få ersättning för vab om du som är förälder inte arbetar, utan till exempel studerar. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen man var hemma med barnet.

När ska man meddela föräldraledighet?

13 § En arbetstagare som vill utnyttja sin rätt till ledighet enligt 4, 5, 6, 7 eller 9 § ska anmäla detta till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller, om det inte kan ske, så snart som möjligt. I samband med sin anmälan ska arbetstagaren ange hur lång tid ledigheten är planerad att pågå.

Hur länge innan ska man säga till om föräldraledighet?

Om du vill utnyttja din rätt till föräldraledighet ska du anmäla det till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller om så inte kan ske, så snart som möjligt. Arbetsgivaren behöver inte bevilja din föräldraledighet utan det räcker med att du meddelar att du ska vara föräldraledig.

Share this post