Ny

Vem ar skyldig att utse en Byggarbetsmiljosamordnare?

Vem är skyldig att utse en Byggarbetsmiljösamordnare?

För varje byggprojekt ska byggherren utse en byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (Bas-P) och en byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet (Bas-U).

Vem kan utses till bas-p?

BAS-P är en förkortning som står för byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering. Byggherren är den som väljer vem som ska vara BAS-P i projektet. Även en juridisk person, alltså ett företag, kan vara BAS-P, men då måste byggherren utse en fysisk person som handläggare.

Vem kan utses till bas?

Byggherren är enligt 3 kap 6 § arbetsmiljölagen skyldig att utse dels en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P), dels en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för utförande av arbetet (BAS-U).

Vilka arbetsuppgifter ligger kvar på byggherren efter att Byggarbetsmiljösamordnare har utsetts?

Byggherren är ansvarig för att: bevaka viktiga faktorer för arbetsmiljön under både planering och projektering och även för bruksskedet i den färdiga byggnaden. utse byggarbetsmiljösamordnare, Bas P och Bas U. följa upp Bas P och Bas U:s arbetsmiljöuppgifter genom alla byggskeden.

Denna uppdragstagare ersätter då byggherren i byggprojektet, antingen under planeringen och projekteringen eller under byggskedet, eller hela byggprojektet. Till sin hjälp ska byggherren utse lämpliga byggarbetsmiljösamordnare, en för planeringen och projekteringen (Bas-P) och en för utförandet av arbetet (Bas-U).

Kan vem som helst bli bas?

Vidare kan den som utses BAS-P eller BAS-U antingen vara en fysisk person, eller en juridisk person, exempelvis ett aktiebolag. Det samordningsansvar som åvilar byggherren och byggarbetsmiljösamordnarna minskar dock inte det arbetsmiljöansvar som varje entreprenör har som bedriver verksamhet på en byggarbetsplats.

Share this post