Frågor

Vad gor man med bikupor pa vintern?

Vad gör man med bikupor på vintern?

Vad gör bina under vintern? Under vintern sitter bina tätt tillsammans som i en boll, det kallas vinterklot. Drottningen sitter i mitten och arbetsbina roterar för att turas om att sitta ytterst. Temperaturen kan ligga på ca 20 grader i mitten även om det är minus 20 grader ute.

Varför dör bisamhällen?

Det mest kända är varroakvalstret som ger sig på honungsbin. Via varroakvalstret sprids även andra sjukdomar, till exempel ett virus som gör att binas vingar inte utvecklas. Om inte kvalstren bekämpas dör hela bisamhället under inom några få år.

Vart tar bina vägen på vintern?

När temperaturen utomhus sedan sjunker formerar sig bina i små grupper inne i bikupan. När temperaturen sjunker ytterligare förenas hela samhället i en gemensam klunga. Detta kallas vinterklot och är till en början ganska löst sammanhållet men drar sig tätare ihop ju mer temperaturen sjunker.

Hur gör bina honung?

För att göra ett gram honung måste ett bi flyga till 50 000 blommor för att skaffa nektar. Det tar ungefär 5 dagar. När binas saliv blandas med nektarn bildas honung. Ett bisamhälle i Sverige ger i genomsnitt 30 kilo honung per år.

Hur länge lever bin på vintern?

Hur länge lever ett bi? Drottningen kan leva 3-5 år; drönare (manliga bin) från 6 veckor till ett par månader; arbetsbin (kvinnliga bin) lever i 4-9 månader under vintersäsongen, men bara 6 veckor under de hektiska sommarmånaderna (de bokstavligen arbetar ihjäl sig).

Hur många bin dör under vintern?

Men i vinter har ovanligt många bin dött. Sveriges Biodlares riksförbund räknar med att nästan vart femte bi har dött, för att vintern har varit så lång och kall, och på grund av olika sjukdomar. Varje vinter dör det en del bin i bikuporna för att de fått slut på mat därinne till exempel.

När dör bin?

Kvalster, bekämpningsmedel, ensidig kost samt dåligt väder dödar bina. Om det fortsätter så här är det snart slut med äpplen, jordgubbar och kaffe.

Vad gör bin på hösten?

Bina samlar ju nektar hela sommaren som de gör honung av, det är deras vinterförråd. När vi tar deras honung måste vi ersätta den med socker. Alltså ger man bina sockerlösnig på hösten efter sista honungsskörden. När det blir kallare packar bina ihop sig i kupan för att värma varandra.

Hur länge lever ett bisamhälle?

Detta möjliggör en anpassning till de behov, som samhället för tillfället har. Om sommaren lever ett arbetsbi i 5-6 veckor. De arbetsbin, som föds på eftersommaren och hösten, överlever vintern tillsammans med drottningen.

Varje vinter dör det en del bin i bikuporna för att de fått slut på mat därinne till exempel. Men i år är det ovanligt många bin som har dött. Biodlarna räknar med att ungefär vart femte bi har dött nu i vinter, för att vintern har varit så kall och lång.

När går bin i dvala?

Senare under hösten slutar drottningen helt att lägga ägg och inga nya bin föds. Allt detta är helt ändamålsenligt. Färre bin i kupan – färre munnar att mätta under vintern. Efter en sista flygtur för att tömma tarmen, kanske i oktober, stannar bina sedan inne i kupan under hela den kalla perioden.

Hur övervintrar bin?

Framåt hösten dör hanarna och den gamla drottningen. Den nya drottningen letar då efter en plats att övervintra, en bra håla där hon kan gå i ide. På våren vaknar drottningen och letar efter en ny boplats för att starta en egen koloni.

Hur länge lever honungsbin?

30 – 60 dagarHona, Arbetare, På våren, Under hösten
21 – 32 dagarHane, På våren, På sommaren, Drönare
Honungsbi/Livslängd

Share this post