Trendig

Vilka djur ater krill?

Vilka djur äter krill?

I Antarktiska oceanen utgör en enda art – antarktisk krill, Euphausia superba – en sammanlagd biomassa av flera hundra miljoner ton. Mer än hälften av denna biomassa äts av valar, sälar, pingviner, bläckfiskar och fiskar varje år.

Vad äter antarktisk krill?

Antarktisk krill livnär sig främst på fytoplankton – särskilt mycket små diatomer (20 μm), som den filtrerar från vattnet. De glasliknande skalen från kiselalger mals i muskelmagen och spjälkas sedan i hepatopancreas. Krill kan också fånga och äta hoppkräftor, märlkräftor och andra små zooplankton.

Är krill djurplankton?

Djurplankton i sin tur är basen både för mindre djur som kräftdjur och småfisk (sill och sardiner), som större djur upp till bardvalarna, jordens största djur, vilka livnär sig huvudsakligen på kräftdjur som krill. Särskilt i näringsfattiga sjöar och hav utgör bakterieplankton en stor del av den totala biomassan.

Hur stor är en krill?

Krill är ett räkliknande kräftdjur, och de största arterna blir inte mer än omkring sju centimeter långa. Att blåvalen, som är alla tiders i särklass största djur, ändå kan leva av små krill beror på att krillen lever i kilometerlånga stim, och att blåvalarna har utvecklat en mycket effektiv metod att fånga dem.

Vem äter plattfisk?

Dessa bytesfiskar påverkas av fiske men även av förändringar i födounderlag och mängden fiskätande rovdjur. Stor torsk äter mest fisk men även bottenlevande djur, medan de allra minsta torskarna äter djurplankton. Högst upp i näringsväven finns gråsälen som nästan uteslutande äter fisk, både rovfisk och annan fisk.

Vem äter strömming?

Det uppstår därför en blandning av olika interaktioner mellan fiskar. Torsk i utsjön äter sill och skarpsill, samtidigt som sill och skarpsill konkurrerar med torskens små yngel om djurplankton. I kustområdena äter stora abborrar mört och storspigg medan små abborrar kan vara utsatta för konkurrens från dessa.

Share this post