Rekommendationer

Vad betyder Sennen?

Vad betyder Sennen?

Fem fakta om berner sennen Som namnet antyder härstammar berner sennen från området kring Bern i schweiziska Alperna. Den har en lång historia som vakt- och gårdshund men är idag en oerhört populär sällskapshund. Orädd, självsäker och vänlig är tre ord som beskriver berner sennen väl.

På schweizertyska hänsyftar namnet på alpbete eller alpherde. En äldre tolkning är att sennen syftar på säter eller fäbod.

Är berner sennen en bra första hund?

Är det en bra förstahund? Eftersom Berner Sennen har ett så härligt stabilt temperament, är de ett utmärkt val som förstahund. De är särskilt bra runt barn i alla åldrar. De trivs i en hemmiljö utan att någonsin vara för krävande vilket gör dessa milda jättar ett fantastiskt bra alternativ för de flesta familjer.

Hur mycket fäller en berner sennen?

Pälsen hos berner sennen är tjock, lång och har en vacker, naturlig lyster. Den här vackra pälsen kräver daglig borstning för att hållas ren och fri från tovor. Pälsvård rekommenderas minst varannan vecka. De flesta fäller måttligt året runt och vanligtvis har de två fällperioder om året.

Hur är Berner Sennen?

Berner Sennenhund skall vara självsäker, uppmärksam, vaksam och orädd i vardagslivets olika situationer. Den skall vara godmodig och tillgiven familjen, självsäker och vänlig mot främlingar samt ha ett jämnt temperament och god följsamhet. Berner Sennenhund skall vara en långhårig, trefärgad hund över medelstorlek.

Hur är en Berner Sennen?

Intelligent
TillgivenLojalTrofast
Berner sennenhund/Temperament

Hur mycket mat ska en Berner Sennen ha?

Dvärghundar Små hundar
Vikt 1 – 5 kg 5 – 10 kg
Dagsbehov i gr 17,5 – 45 g 45 – 87,5 g
Dagsbehov i dl 0,5 – 1,3 dl 1,3 – 2,5 dl
Stora hundar Mycket stora hundar

Hur mycket kan en Berner Sennen dra?

Så sent som på 1960-talet kunde Berner Sennenhund ses dra stora 50-liters mjölkflaskor från gården till mejeriet nere i byn. Svenska Sennenhundklubben har utformat ett drag-/arbetsprov utifrån rasens ursprungliga användningsområde. Lydnadsträning och tävlingslydnad är aktiviteter som sker med framgång.

Hur mycket motion behöver en Berner Sennen?

Som valpar bör motionen begränsas så att skelett och leder kan utvecklas på rätt sätt. Vid ett års ålder kan den få springa lös för att motionera. Som vuxen hund behöver en berner sennenhund omkring en timmes motion om dagen.

Share this post