Ny

Varfor tar veterinarer livet av sig?

Varför tar veterinärer livet av sig?

På djupetDagens veterinärer arbetar under hård press och det är en yrkesgrupp som ligger högt i självmordsstatistiken. Dels är det personalbrist – många veterinärer får arbeta mycket övertid och det är ofta ett ensamarbete. Men den största oron för veterinärerna är att bli uthängd på sociala medier.

Hur många veterinärer tar livet av sig?

Under sommaren 2021 saknades 400 veterinärer och bara 85 examinerades, har TV4 rapporterat. Bristen kommer att kvarstå fram till 2035, enligt en prognos. Samtidigt är yrkesgruppen hårt drabbade av psykisk ohälsa, enligt Veterinärförbundet.

Fler siffror: En studie utförd av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) visar att ungefär var tredje veterinär lider av ångest. En av sex har övervägt självmord, vilket är minst tre gånger högre än för befolkningen i övrigt.

mycket hög arbetsbelastning. arbetsmiljöproblem i form av stress, hög arbetsbelasting, bristande personella resurser och bristande ledarskap på arbetsplatsen under det senaste året. Ett mycket allvarligt fynd var att en av fem svarande veterinärer hade utsatts för hot i tjänsten.

Kan inte betala veterinär?

Det är som nämnt oklart om denna lag kan tillämpas i detta fall. I övrigt finns i Sverige en allmän rätt (så kallad retentionsrätt) att innehålla saker i väntan på betalning. Med stöd av 12 kap 8 § handelsbalken är det alltså möjligt för en veterinär eller ett djursjukhus att behålla ditt djur till dess betalning sker.

Vad innebär Direktreglering?

När djursjukhuset eller djurkliniken reglerar kostnaden för en försäkrad skada direkt med försäkringsbolaget kallas det direktreglering. Vi direktreglering innebär det att djurägaren endast betalar en fast och en rörlig självrisk, samt övriga kostnader som inte omfattas av försäkringen, till djursjukhuset/djurkliniken.

Share this post