Allmänning

Vad ar hushallens tillgangar?

Vad är hushållens tillgångar?

Sammantaget uppgick svenska hushålls tillgångar i bankinlåning och kontanter 2019 till cirka 2 150 miljarder kronor. 3 Det är i ungefär samma storleksordning som hushållens samlade disponibla inkomst under ett år. 4 Även börsnoterade aktier, räntebärande värdepapper och fonder är likvida eftersom de kan säljas snabbt.

Vilka tillgångar kan hushållet ha?

Hushållen har inte bara skulder utan också stora tillgångar. Dessa kan delas upp i reala tillgångar (framförallt bostäder) och olika typer av finansiella tillgångar (aktier, fonder, banksparande med mera).

Hur mycket tillgångar?

Den genomsnittliga svensken har tillgångar för 3.6 miljoner, de här är fördelade på ungefär 1.6 miljoner kronor på bostad, tjänstepensionen är 500 000 kronor, 15% är direkt ägda aktier, bankinlåning/ pengar på bankkonto är ungefär 300 000 kronor.

Vad menas med hushållens skulder?

Avser endast hushållens låneskulder. Både skulder och tillgångar avser värdena för det fjärde kvartalet respektive år. Hushållens skuldkvot, det vill säga hushållens skulder som andel av disponibel inkomst, ligger på en rekordhög nivå.

Varför ökar skulden hos kronofogden?

– En stor del av ökningen beror på att skulderna växer konstant på grund av räntan. Men det handlar också om att vi får in fler skulder på högre belopp, säger Davor Vuleta. De som har skulder hos Kronofogden är alltså skyldiga allt större summor.

För många hushåll är de likvida finansiella tillgångarna även små i förhållande till disponibel inkomst. Ungefär ett av tio hushåll har likvida tillgångar som motsvarar högst två månaders disponibel inkomst och var tredje hushåll har likvida tillgångar som motsvarar högst fyra månaders inkomst.

Hur ser svenskarnas sparande ut?

Om man tar hänsyn till allt sparande, inklusive tjänstepension och fastigheter, uppgick exempelvis sparkvoten till cirka 17 procent år 2021. Ser man endast till de mer likvida tillgångarna, den finansiella sparkvoten, var den dock strax under 5 procent samma år.

Vad menas med hushålls skulder?

Lån gör det möjligt för hushåll att jämna ut sin konsumtion över livet. Hushållens skuldsättning är hög och de senaste åren har hushållens skulder stigit snabbare än både inkomsterna och BNP. Skulderna består främst av bolån.

Share this post