Allmänning

Ar brottmal offentliga?

Är brottmål offentliga?

En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.

Vilka syns på Lexbase?

Dokumenten innehåller samtliga uppgifter som myndigheterna registrerat om personen eller företaget; i ett brottmål t. ex. vilken typ av brott det rör sig om, var brottet utfördes, straffet, adresser samt vilka försvarare och åklagare som varit engagerade i det aktuella ärendet.

Detta är en allmän handling En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.

Vilka regler gäller för offentligheten vid rättegångar?

Avgörandets offentlighet Domstolens avgörande är offentligt, om inte domstolen med stöd av 24 § förordnar att det skall hållas hemligt. Parterna och allmänheten har rätt att närvara när avgörandet avkunnas. Den rättegångshandling som innehåller avgörandet är offentlig.

Är alla rättegångar offentliga?

Principen om offentlighet vid rättegång betyder att rättegångar och rättegångshandlingar i huvudsak är offentliga. Detta innebär att allmänheten har rätt att närvara vid en offentlig rättegång och ta del av offentliga rättegångshandlingar, om det inte finns andra omständigheter som begränsar utlämnandet av dem.

Kan man se domar från tingsrätten?

Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig. Domstolen gör alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut.

Var kan man se brottmål?

OFFENTLIGA HANDLINGAR ONLINE Lexbase är en webbtjänst som på ett och samma ställe tillgängliggör rättslig information från samtliga svenska domstolar och en rad andra myndigheter.

Kan man se folks domar?

Vilka grundkrav måste uppfyllas för att en handling ska kunna beläggas med sekretess?

3.1 Sekretessbelagda uppgifter För att kunna sekretessbelägga uppgifter i en allmän handling måste det finnas grund i offentlighets- och sekretesslagen som man kan stödja sig på. Om det inte finns en para- graf i lagen att åberopa är handlingen offentlig (2 kap. 2§ TF, 8 kap. 1 § OSL).

Vilka krav måste uppfyllas för att en handling ska få beläggas med sekretess?

För att en handling ska kunna sekretessbeläggas måste det finnas stöd i offentlighets- och sekretesslagen. Observera att allmänna handlingar som huvudregel är offentliga.

Kan man se vilka rättegångar?

Du är välkommen att besöka vilken rättegång du vill så länge du följer förhållningsreglerna. Domstolen kan ofta ge lite extra information till en grupp som gör studiebesök. Huvudregeln är att huvudförhandlingar, det som i dagligt tal kallas för rättegångar, är offentliga.

Vart kan man se rättegångar?

OFFENTLIGA HANDLINGAR ONLINE Lexbase är nyhetstjänst med rättslig information om personer och företag. Lexbase är en webbtjänst som på ett och samma ställe tillgängliggör rättslig information från samtliga svenska domstolar och en rad andra myndigheter.

Är Tingsrättsdomar offentliga?

Den allmänna huvudregeln är att alla domar är offentliga handlingar. Dock finns det vissa undantag till detta, då vissa uppgifter som framkommit i domen är sekretessbelagda. Detta är mycket ovanligt och sker endast i mycket speciella fall.

Vart kan man hitta domslut?

Om du vill ha tag i en dom eller ett beslut ska du höra av dig till den domstol som har meddelat domen eller beslutet. Du kan höra av dig via mejl, telefon eller genom att besöka aktuell domstol. Du har rätt att få tillgång till alla domstolars allmänna handlingar, så länge de inte är skyddade av sekretess.

Share this post