Rekommendationer

Hur vet man om man har Underlivscancer?

Hur vet man om man har Underlivscancer?

Livmoderhalscancer ger i tidiga stadier få eller inga symtom. Små blödningar mellan menstruationerna kan förekomma. Liksom blödning och ibland smärta under samlag eller när man krystar på toaletten. Blodblandad flytning kan också vara tecken på livmoderhalscancer.

Vad är första steget för att upptäcka cancer?

Första steget för att upptäcka cancer är en grundlig läkarundersökning som sedan leder vidare till flera, mer specifika undersökningar. Blodprov tas ofta tidigt och kan ge en indikation hur olika organ i kroppen mår. Mer specifika cancermarkörer kan också undersökas i blodprov.

Vad är symtom på cancer?

Symtom på cancer. Här följer några exempel på symtom som kan – men inte behöver – vara tecken på cancer. Knölar på kroppen. Blödning utan känd orsak. Födelsemärke som förändras. Sår som uppkommit utan känd anledning. Hosta och heshet. Ändrade avföringsvanor. Sväljningssvårigheter.

Vad är en cancertumör?

En cancertumör kallas även för en malign tumör. Den kan växa in i andra organ och kroppsvävnader och oftast även sprida sig i kroppen genom lymfvätskan och blodet. Här kan du läsa mer om olika cancersjukdomar. Exempel på tumörer och utväxter. Exempel på tumörer och utväxter.

Vad är cancer och andra utväxter?

FAKTA OM CANCER. Tumörer och andra utväxter. Tumör betyder knöl. Tumörer kan ibland vara cancer men det finns också andra sorters knölar och utväxter som du kan få på kroppen eller i kroppen. De flesta kan du ha och ändå må bra.

Kan man göra cellprov hemma?

Ibland kan HPV orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Tidigare har du fått en kallelse till cellprov på barnmorskemottagningen. Nu får du istället ett test som du tar själv hemma och skickar in. Egenprovtagningen är lika säker för att upptäcka HPV som ett prov på en barnmorskemottagning.

Share this post