Rekommendationer

Var ringer man om man kort pa vilt?

Var ringer man om man kört på vilt?

Detta gäller om du råkat ut för eller upptäcker en viltolycka. Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann.

Vad gör man om man kört på en hare?

Ring 112 och anmäl olyckan*. Uppge olycksplats och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen. Märk ut platsen där olyckan har skett. Sätt ut varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen.

Ring 112 och anmäl olyckan. Ge tydlig vägbeskrivning var olyckan inträffat (du kan tex larma via 112-appen eller använd appen för att se dina exakta koordinater). Ta hand om personer som eventuellt är skadade. Märka ut olycksplatsen (om djuret springer iväg ska du märka ut den sida av vägen där djuret försvann).

Vem har rätt till älgen?

Om en älg påskjutits inom ett jaktområde men har fallit på ett annat jaktområde tillfaller den jakträttshavaren på området där den fallit. Detta förutsätter dock att denne har tilldelning kvar för det aktuella djuret (vuxen respektive kalv) och att jakttid råder där för det aktuella djuret.

Hur blir jag eftersöksjägare?

För att bli eftersöksjägare ansluten till NVR (Nationella Viltolycksrådet) finns några grundläggande krav.

  1. Du måste ha jägarexamen,
  2. En eftersökshund enligt NVR:s riktlinjer, licens för kulvapen i klass 1.
  3. Godkänd i utbildningen ”trafiksäkerhet vid eftersök av trafikskadat vilt”.

Vad ska man göra om man håller på att köra på en älg?

Så vad gör man då när en älgko eller ett rådjur plötsligt står där på vägen? ”Om djurets mankhöjd är lägre än motorhuven ska man bromsa kraftigt men inte gira. Är det en älg eller annat större djur ska du bromsa för att försöka undvika kollision och styra mot den bakre delen av djuret.

Var sker flest viltolyckor?

Viltolyckorna sker framför allt i viltrika områden på medelstora vägar som saknar viltstängsel. Ungefär 75 % av viltolyckorna sker med rådjur. Flest olyckor sker i de södra delarna av landet där det finns både mycket vilt och mycket trafik. – Viltolyckorna sker framför allt på medelstora vägar i viltrika områden.

Share this post