Ny

Vad ar Pigtailkateter?

Vad är Pigtailkateter?

En uretärkateter är ett böjligt rör gjort av mjukplast. Röret placeras i urinledaren, det vill säga mellan njuren och urinblåsan. Katetern är dold i den meningen att den inte syns på utsidan av kroppen och kallas därför också för dold uretärkateter. Den kallas också stent, splint, dubbel-J-kateter eller pigtailkateter.

Vad är Suprapubisk?

Suprapubisk urinkateter är en kvarliggande kateter som placeras i urinblåsan genom bukväggen och kan användas av både män och kvinnor. Användningsområden är vid akut urinretention när urinrörskateter inte går att föra in.

Vad är orsakerna till blod i urinen?

De vanligaste orsakerna till blod i urinen är urinvägsinfektion och njursten. En annan orsak kan till exempel vara njursjukdom. Det kan också bero på en tumör i urinvägarna. Du kan också få blod i urinen om du har ansträngt dig kraftigt fysiskt eller har fått ett slag mot njuren. Då går det snabbt över och är oftast ofarligt.

Vad är klart färgad urin?

Klart färgad urin är ett gott tecken. Det betyder att kroppen har en bra vätskebalans. När du dricker stora mängder vatten så filtrerar njurarna urinen lättare och detta ger denna klart färgade urin.

Kan urinen vara grumlig under några dagar?

Grumlig urin. En grumlig urin indikerar att den innehåller fosfater som kan vara ett resultat av njursten. Om urinen är grumlig under några dagar kan detta vara ett tecken på urinvägsinfektion. Det rekommenderas därför i detta fall att du uppsöker en läkare.

Hur fungerar njurar och urinvägar?

Så fungerar njurar och urinvägar. Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.

Share this post