Frågor

Var pa kroppen kan man ge insulininjektioner?

Var på kroppen kan man ge insulininjektioner?

Hur väl insulinet tas upp varierar mellan olika injektionsställen. För det mesta får man snabbare effekt i magområdet och därför ger man ofta snabbverkande insulin i magen. Långverkande insulin ges i låren, skinkan eller magen.

Varför ska insulin vara rumstempererat?

Läkemedel som injiceras är känsliga för både kyla och värme. Om insulin placeras i kylskåpet bör temperaturen ligga mellan 2 till 8 grader Celsius för att kvaliteten inte ska försämras. För en insulinpenna som exempelvis bärs med i en väska ska temperaturen ligga mellan 2 till 30 grader Celsius.

Hur ger man insulin i låret?

Generellt kan insulin injiceras i bukfettet och i den övre, yttre delen av skinkorna. Om tillräckligt med underhudsfett finns kan man även injicera i fram/ utsidan av övre delen av låren.

Vad händer när man får brist på insulin?

Cellerna i bukspottkörteln förstörs Kroppens celler kan inte ta upp blodsockret utan insulin. Då stannar blodsockret kvar i blodet och blodsockernivån ökar.

Vad bör man tänka på när man ska ge insulin?

Se alltid instruktion för respektive penna. Byt alltid nålen vid varje injektionstillfälle. Kontrollera med dubbelkontroll: Först i samband med att du vrider fram, sedan strax innan du ger, att du vridit fram rätt mängd enheter (E) insulin. Kassera insulinpennan om insulinet inte räcker till hela dosen.

Vad bör du tänka på i samband med badet?

Vattentemperaturen ska inte vara varmare än 36 grader. Torka fötterna helt torra efter tvätt och bad och var särskilt noga mellan tårna. Klipp naglarna rakt, gärna medan de är mjuka efter bad eller tvätt. Fila förhårdnader med en sandpappersfil som är skonsam för huden.

Kan man administrera insulin direkt efter måltid?

Direktverkande insulin kan tas alldeles före måltid alternativt direkt efter måltiden. Det första direktverkande insulinet kom 1996 och idag används nästan uteslutande denna typ av måltidsinsulin i Sverige. Direktverkande insulin används även till insulinpumpar.

Var kan man sätta infusionsset?

Infusionssetet kan appliceras på många ställen, till exempel på magen eller på rumpan och behöver bara bytas varannan eller var tredje dag. Du kan koppla bort det under korta stunder för sådant som kontaktsporter eller intimt umgänge. Det återansluts med ett hörbart klick för extra trygghet.

Vad krävs för att insulin ska ges?

Insulin skall aktas för direkt solljus och temperaturer över 30 grader C (tappar successivt effekt). Blandinsulin (Novomix och Humalog Mix) medellångverkande insulin av NPH-typ (Human NPH, Insuman Basal, Insulatard) behöver blandas för att korrekt dos ska ges.

Hur gör du för att injicera insulin?

Vrid och drag av den vita skyddshylsan och därefter den orangefärgade skyddshylsan på insulinsprutan. Starta injektionen med att dra upp luft i sprutan motsvarande den mängd insulin du tänker injicera. Med flaskan stående upprätt, stick in nålen genom mitten av gummimembranet och tryck ner kolven.

Hur länge mår förvaring av insulin?

Förvaring av insulin. Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader, men det är hållbart upp till fyra-sex veckor vid 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur.

Vad orsakar diabetes mellitus?

Insulin är ett hormon som normalt produceras i bukspottkörteln (pancreas), ett organ som ligger nära magsäcken. Diabetes beror på nedsatt insöndring av insulin från bukspottkörteln, nedsatt verkan av insulinet eller bådadera. En viss mängd glukos cirkulerar alltid i ditt blodomlopp.

Varför är det viktigt att vända insulinpenna?

sort vid rätt tidpunkt. Vänd på insulinpennan flera gånger så att insulinet blandas. sedan strax innan du ger, att du vridit fram rätt mängd enheter(E) insulin. Se tidigare signatur var man givit injektionen senast.

Vad ska man göra om man har insulinresistens?

Insulinresistens behandlas företrädesvis med livsstilsförändringar som diet och ökad fysisk aktivitet. Insulinresistens vid typ 1-diabetes behandlas också med ökade insulindoser. Detta medför ofta viktuppgång, ett vanligt kliniskt problem hos unga individer med typ 1-diabetes.

Hur motverka insulinresistens?

En kost med högre andel kolhydrater förbättrade inte insulinkänsligheten vilket enligt forskarna kan leda till högt blodtryck, förstadium till typ 2 diabetes eller diabetes. Att mängden kolhydrater i kosten är en riskfaktor för försämrad sockeromsättning eller diabetes, är omtvistat.

Byt alltid nålen vid varje injektionstillfälle. Kontrollera med dubbelkontroll: Först i samband med att du vrider fram, sedan strax innan du ger, att du vridit fram rätt mängd enheter (E) insulin. Kassera insulinpennan om insulinet inte räcker till hela dosen. lämna sina synpunkter på var det skall injiceras.

Vad menas med Diabetes Mellitus?

Mellitus. Mellitus är latin och betyder honungssöt. Det syftar på att urinen hos personer med diabetes kan smaka sött. Kroppen försöker göra sig av med överskott av socker (glukos) via njurarna.

Vad gör en diabetessjuksköterska?

Som diabetessjuksköterska arbetar du med avancerade bedömningar, vårdplanering, stöd till egenvård och uppföljning av patienter samt förskrivning av förbrukningsartiklar inom diabetesvård. I arbetet ingår även att leda och samordna vården samt hälsofrämjande insatser för patienter med diabetes.

Hur länge kan man använda en påbörjad insulinpenna?

Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader, men det är hållbart upp till fyra-sex veckor vid 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur.

Vad innebär att leva med typ 2-diabetes?

Allt om typ 2-diabetes | Doktorn.com. Att leva med diabetes innebär att du behöver hålla koll på din egen hälsa, ditt välmående och allra viktigast, ditt blodsocker. Foto: Shutterstock. Dåligt behandlad typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, kan leda till att ditt blodtryck blir högre och att dina kolesterolnivåer höjs.

Kan typ 2-diabetes vara ärftligt?

Det har konstaterats att typ 2-diabetes kan vara ärftligt men det är även starkt kopplat till levnadsvanor. Eftersom sjukdomen kan orsaka flera skador som påverkar livskvaliteten är det viktigt att upptäcka diabetes, påbörja livsstilsförändringar och sätta in behandling så fort som möjligt.

Vad är normalt blodsocker för pre-diabetes?

Normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol/l (*) fastande, och upp till max 8,7 (7,8) efter måltid. Pre-diabetes kan man ha, om man uppmäter fasteblodsocker mellan 6,1-7,0 eller om blodsockret icke-fastande är 8,7-12,1 (7,8-11,1). Diabetes anses man ha vid två fasteblodsocker >7,0 eller vid icke-fastande >12,2 (>11,1).

Share this post