Rekommendationer

Hur klarar man 40 graders varme?

Hur klarar man 40 graders värme?

En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande kläder i syntetkläder. Ta det lugnt – undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar. Förvara läkemedel rätt – vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp.

Svalka dig med en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus. Var i skuggan så mycket som möjligt. Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.

Kan man bli trött av värme?

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna sig onormalt yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad. Vissa läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan behöva justeras när det är varmt.

Hur påverkar värmen kroppen?

Vid värme vidgas de ytliga blodkärlen och svettningen ökar. Om man inte får i sig tillräckligt med vätska blir blodet tjockare och risken för blodpropp ökar. Hjärtat måste arbeta hårdare för att få ut tillräckligt med syre i kroppen. Det innebär en ökad belastning på hjärtat som kan leda till en allvarlig hjärtsvikt.

Kan man bli illamående av värme?

Några tecken på värmeslag är en kroppstemperatur över 40 grader, huvudvärk, illamående och kräkningar, synstörningar, yrsel, snabb puls och rödflammig torr hud. Genom att skydda sig mot solen minskar du inte bara risken för uttorkning utan ökar också möjligheten att bibehålla en lämplig kroppstemperatur.

Hur klarar man extrem värme?

Håll ner temperaturen i din bostad. Dra ner persienner eller för gardiner, vädra på natten. Se till att få i dig mycket vätska, helst vatten, så du inte blir uttorkad. Ät ordentligt och gärna sallad, frukt och annat som innehåller mycket vätska.

Hur ska man klara värmen?

Värmebölja – 10 tips för att klara hettan

  1. Undvik solen.
  2. Klä dig svalt.
  3. Håll ner temperaturen i din bostad.
  4. Se till att få i dig mycket vätska, helst vatten, så du inte blir uttorkad.
  5. Ät ordentligt och gärna sallad, frukt och annat som innehåller mycket vätska.
  6. Ta det lugnt.
  7. Undvik att dricka alkohol.

Hur påverkar värmen äldre?

Äldre personer är känsligare än yngre eftersom de har en sämre temperaturreglering och nedsatt förmåga att känna törst. Dessutom har de oftare kroniska sjukdomar. SMHI meddelar om höga temperaturer när maxtemperaturen förväntas bli 26 grader eller mer i tre dagar i följd.

Share this post