Trendig

Vad ar en bra loneutveckling?

Vad är en bra löneutveckling?

Under de senaste åren har de nominella löneökningarna uppgått till omkring 2 till 3 procent årligen. Detta är något lägre än tiden före finanskrisen, men då var å andra sidan också produktivitetstillväxten starkare.

Vilka faktorer påverkar lön?

Exempel på saker som kan påverka hur din lön sätts

  • Arbetsuppgifterna och hur svåra de är.
  • Prestation, duglighet och insatser – resultat i förhållande till uppsatta mål.
  • Kunskap och erfarenhet som leder till bättre resultat.
  • Utbud och efterfrågan på arbetskraft i olika befattningar.

När bestäms lön?

En anställds specifika lön bestäms slutligen genom det anställningsavtal som sluts mellan den enskilde arbetsgivaren och den anställde. Sedan förändras normalt lönenivån genom lönesamtal.

När förhandlar man lön?

En löneförhandling är aktuell då du byter arbetsgivare eller får en förändrad arbetssituation, så som när du får nya arbetsuppgifter eller en ändrad befattning. På de flesta arbetsplatser får du också varje år en möjlighet att diskutera lön och din löneutveckling med den chef som sätter din lön.

Hur ofta ska du öka din lön?

Arbetsgivare får enligt lag inte behandla sina anställda olika beroende på vilken anställningsform de har, men om du har en kort anställning på exempelvis bara några månader är det inte säkert att du får lönehöjning. Om du jobbar hos samma arbetsgivare mer än ett år, så har du rätt till en årlig lönehöjning.

https://www.youtube.com/watch?v=EdLNQp9I2Vo

Får man prata lön med kollegor?

Få pratar öppet om lönen – Det är ett beslut som är upp till den enskilda individen att fatta. Om man vill införa öppna löner måste man därför verkligen se till att alla är med på det. Men tänk på att visa respekt för de som inte vill dela sin lön med alla andra så att det inte blir en konflikt i sig, poängterar hon.

Hur går det till vid en löneförhandling?

Lönesamtalet utgår ifrån hur dina arbetsuppgifter utvecklas, hur du sköter ditt jobb och vilka resultat som förväntas för att du ska kunna få den löneutveckling som du önskar. Du ska kunna påverka din lön genom att göra ett bra jobb och genom att ta på dig fler eller svårare arbetsuppgifter.

Får man diskutera sin lön?

– De som är fackligt förtroendevalda vet ju vad alla tjänar, men de får inte berätta det för de övriga anställda. För de flesta på företaget är det här det enda sättet att få insyn i lönerna. Och ju fler som har insyn, desto större tryck går det att sätta på arbetsgivaren om det är löner som måste rättas till.

När har man första lönesamtalet?

En löneförhandling sker vanligtvis när du byter arbetsgivare, eller om din arbetssituation förändras på annat sätt, exempelvis genom nya arbetsuppgifter, ny arbetsroll eller förlängd anställning. Ett lönesamtal är istället ett regelbundet återkommande samtal du har med din lönesättande chef under din anställningstid.

Share this post