Blogga

Var sitter smartan vid halsporre?

Var sitter smärtan vid hälsporre?

Under foten sitter en bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan när du går eller springer. Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre.

Hur blir man av med plantar fasciit?

Till en början är det extra viktigt att minska på eller vila från provocerande aktiviteter såsom löpning och längre promenader om detta provocerar smärtan. Det kan också vara bra att använda skoinlägg, hälkoppar, tejpning och bra skor för att avlasta skadan.

Hur stretchar man senan under foten?

Placera foten på en ihoprullad handduk, håll tag i båda ändarna och dra försiktigt bakåt för att stretcha fotvalvet. Det kan vara effektivt att rulla foten på en boll eller cylinder, eller helt enkelt dra tårna bakåt med handen för att stretcha.

Hur lång tid tar det innan hälsporre att läka?

Ofta tar det dock mycket lång tid för skadan att läka ut och i många fall kan besvären kvarstå i upp till ett år och för en minoritet även kvarstående belastningskänslighet under flera år. Behandling och avlastning kan i betydande grad lindra och korta besvärsperioden. Hälsporre (plantar fasciit).

Varför gör det ont i hålfoten?

När du får ont i hålfoten beror det ofta på att fotvalvet sjunkit ner något. Problemet är särskilt vanligt hos gravida eller kraftigt överviktiga. Valvmuskulaturen försvagas även när vi blir äldre. På sikt kan försvagningen leda till smärta i höfter och knän, men det går att åtgärda.

Hur massera hälsporre?

Börja med små rörelser och massera nära hälen. Sedan går du in mot mitten av foten för att avsluta med att rulla golfbollen hela vägen fram till tårna. Hitta de ömma punkterna och stanna gärna till där och lägg lite extra tryck tills smärtan släpper något.

Hälsporre är namnet på en åkomma som kan uppstå strax framför hälen, och som kommer av en belastning som foten inte klarar av. Smärta under hälen ges ofta diagnosen hälsporre, men även plantar fasciit och plantar heel pain är vanliga diagnoser eller namn på samma eller liknande besvär.

Är hälsporre en inflammation?

Hälsporre, eller plantar fasciit, karaktäriseras av att det gör ont i hälen när foten trycks ner. Smärtan beror på en inflammation i senan i hålfoten. Risken för att drabbas av hälsporre är större hos personer som är överviktiga, löptränar mycket eller som gått mycket i dåliga skor.

Hur känns plantar fasciit?

Vad är tecknet på att man drabbats av plantar fasciit? – Man känner en smärta vid hälbenet, oftast på insidan av hälen. Det kommer ofta smygande. Men det kan också komma efter ett hårt långpass eller tävling, säger Richard Bäckström.

Share this post