Allmänning

Vad ar syftet med koncernredovisning och hur uppnas detta syfte?

Vad är syftet med koncernredovisning och hur uppnås detta syfte?

Koncernredovisningen är en särskild årsredovisning som ett moderföretag upprättar utöver sin vanliga årsredovisning. Koncernredovisningen omfattar moderföretaget och alla dess dotterföretag och beskriver deras finansiella ställning som om de vore en enda ekonomisk enhet.

Hur bildas en koncern?

En koncern uppstår i normalfallet när ett moderbolag innehar mer än 50 % av rösterna i dotterbolaget antingen direkt eller indirekt. Ett koncernförhållande kan bara uppstå mellan juridiska personer.

Varför upprätta koncernredovisning?

Moderbolag i en större koncern måste upprätta koncernredovisning. Syftet är att visa den ekonomiska ställningen för koncernen som helhet som om det vore ett företag. Reglerna om koncernredovisning kom till stor del till efter Kreugerkraschen.

Har moderföretaget upprättat en koncernredovisning?

Det finns tre undantag som gör att ett moderföretag inte behöver upprätta en koncernredovisning. Om moderföretaget inte upprättar en koncernredovisning på grund av något av undantagen ska det finnas en förklaring av det i en not. Undantag: Koncernen är en mindre koncern Undantag: Moderföretaget är även ett dotterföretag, i vissa fall

Vem ska upprätta en koncernredovisning?

Huvudregeln är att alla koncerner ska upprätta en koncernredovisning (ÅRL 7:1). Det finns dock undantag. En underkoncern behöver oftast inte upprätta koncernredovisning om det finns ett moderföretag som upprättar en koncernredovisning som inkluderar företaget och alla andra företag i koncernen.

Vad är en mindre koncern i Årsredovisningslagen?

En mindre koncern definieras i årsredovisningslagen som en koncern som inte är större. En större koncern är en koncern som antingen är noterad eller uppfyller mer än ett av de kriterier som anges i årsredovisningslagens första kapitel. I dagligt tal kallar vi dessa för 50/40/80 regeln eller 48/96 regeln.

Share this post