Blogga

Ar blodpropp och stroke samma sak?

Är blodpropp och stroke samma sak?

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.

Vad är skillnaden på en hjärtattack och hjärtinfarkt?

Många hjärtinfarkter – hjärtattacker i dagligt tal – ger varningssignaler innan du får akuta besvär. Det beror på så kallad instabil kärlkramp som brukar upplevas som obehag i bröstet och andningssvårigheter, både vid ansträngning och vila.

Kan hjärtinfarkt orsaka stroke?

De viktigaste riskfaktorerna för hjärtinfarkt som går att förebygga är rökning, diabetes, ogynnsamma blodfetter, högt blodtryck samt dålig social och organisatorisk arbetsmiljö (2, 3). Högt blodtryck, nedsatt njurfunktion och förmaksflimmer har tydliga samband med en ökad risk för stroke (4–6).

Det här är stroke. Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området. Syrebristen kan uppkomma till följd av en blodpropp i något blodkärl, en så kallad hjärninfarkt eller ischemisk stroke.

Vad är skillnaden på stroke och hjärtinfarkt?

Stroke är ett samlingsnamn för det tillstånd med plötsliga symptom som uppstår då en del av hjärnan drabbas av ischemi (syrebrist). Syrebristen uppkommer till följd av antingen en blodpropp (infarkt) eller en bristning i något kärl (hjärnblödning).

Vilken är den vanligaste orsaken till stroke och hjärtinfarkt?

Den allra vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täpper till blodcirkulationen i ett område i hjärnan. Det kallas också för hjärninfarkt. En blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos.

Share this post