Hur kan du utnyttja den Gastrokoliska reflexen för att förebygga förstoppning hos din patient?
Åtgärder vid förstoppning Det är viktigt att känna till hur magen fungerar. Det är till exempel viktigt att gå på toaletten när man behöver det och inte skjuta upp det till senare. Strax efter intagen måltid uppträder den gastrokoliska reflexen vilken leder till ett behov att tömma tarmen strax efter.
Vad kan vi som sjuksköterskor göra för att motverka förstoppning?
Kost och kostanamnes Att förändra kost, vätskeintag och fysisk aktivitet kan hjälpa vissa personer men det vetenskapliga underlaget för åtgärderna är svagt. Svagt vetenskapligt underlag är dock inte att likställa med bevisad avsaknad av effekt utan kan också betyda att det i dagsläget saknas tillförlitlig kunskap.
Vad är Gastrokoliska reflexen?
Gastrokoliska reflexen Uttänjning av magsäcken (Gaster) påverkar via så kallade långa reflexer peristaltiken i tjocktarmen (Kolon) på ett sätt som syftar till att transportera ut material ur tarmsystemet för att bereda plats för nytt – så kallad gastrokolisk reflex.
Är förstoppning ärftligt?
FUNKTIONELL FÖRSTOPPNING Otillräckligt med intag av fibrer och vätska eller en alltför stoppande diet. Brist på fysisk aktivitet. Ärftlig benägenhet. Oregelbundna toalettvanor eller vid stress och lek där barnet inte tar sig tid att gå på toaletten.
Vad händer med maten i tunntarmen?
I tunntarmen har maten hunnit brytas ner till sina minsta beståndsdelar. Det gör att tunntarmen kan börja suga upp de delar av maten som kroppen behöver. Slemhinnan i tunntarmen suger upp socker, fett, vitaminer, salter och aminosyror. Aminosyror är det som proteiner består av.
Kan man få feber av förstoppning?
Varför blir man förstoppad? Vanliga symtom på förstoppning är magsmärta, matleda, trötthet, feber aggressivitet/ nedstämdhet, bajs i byxan och/eller rinnande avföring. Barn kan vara förstoppade även om de bajsar varje dag! Det hårda bajset kan leda till sprickbildning i ändtarmen som kan vara smärtsamt.