Populära

Far barn kopa receptfria lakemedel?

Får barn köpa receptfria läkemedel?

Det finns ingen formell åldersgräns för att köpa receptfria läkemedel på apotek, med undantag av nikotinpreparat där det är 18-årsgräns.

Hur gammal måste man vara för att köpa receptfria läkemedel?

Den som bryter mot förbudet att sälja läkemedel till personer under 18 år kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Vid köp av receptfria läkemedel på apotek gäller ingen motsvarande åldersgräns, bland annat mot bakgrund av att man där har tillgång till personal med farmaceutisk kompetens.

Kan man köpa Alvedon under 18?

Från och med den 1 november ska apotek inte sälja mer än en förpackning paracetamol till unga under 18 år.

Kan man köpa laxeringsmedel om man är under 18?

Det finns ingen åldersgräns för inköp av receptfria läkemedel på apotek.

Kan man köpa Alvedon på Ica?

Från och med november kommer det inte längre gå att köpa vanliga värktabletter som Alvedon och Panodil i mataffären. Läkemedelsverket har fattat beslut om försäljningsstopp för paracetamol i tablettform i detaljhandeln.

Vem får köpa Alvedon?

Den som är under 18 år ska bara få köpa ett paket värktabletter med paracetamol från den 1 november, detta för att förhindra självskadebeteende. Sedan november förra året får paracetamol i tablettform bara säljas på apotek efter att antalet förgiftningar i självskadesyfte bland ungdomar ökat.

Vad är skillnaden mellan receptfria och receptbelagda läkemedel?

Receptfritt eller receptbelagt Vissa läkemedel är receptfria i mindre förpackningar, men när förpackningarna är större krävs recept. Det beror på att de mindre förpackningarna passar för mera tillfällig egenvård medan de större är till för längre tids behandling i samråd med läkare.

Hur mycket kostar receptbelagd medicin?

Du betalar fullt pris upp till 1 200 kronor. Därefter träder rabattsystemet in. Mellan 1 200 kronor och 2 291 kronor betalar du 50 procent av läkemedelskostnaden, tills du har betalat 1 745 kronor.

Kan man köpa laxeringsmedel under 18?

Share this post