Populära

Vad betyder paskkarringar?

Vad betyder påskkärringar?

Att klä ut sig till påskkärring och pryda påskriset med små häxor har sitt ursprung i de stora blodiga häxprocesserna på 1600-talet. Enligt folktron bjöd djävulen in häxorna till fest på skärtorsdagen. Därför kallas natten till skärtorsdagen för ”Häxornas natt”.

Hur man firar påsk?

Ofta dukas det upp ett påskbord med bland annat ägg, sill och påskmust. Barnen får leta påskägg som påskharen gömt, och i vissa delar av landet är det även den här dagen det är vanligast att gå påskkärring. Påskdagen är i kristen tradition uppståndelsens söndag, och firas till minne av att Jesus återuppstod.

Varifrån kommer seden med påskkärringar?

Anknytning till 1600-talets häxor Idén med påskkärringar anses komma från 1600-talets häxanklagade. På 1660- och 1670-talen var häxprocesserna som värst i Sverige och hundratals avrättades efter att de anklagats för att ha åkt till djävulens gästabud.

Vad har påskkärringar på huvudet?

Om man på påskdagens morgon betraktade kyrkobesökarna genom en ring så kunde man se att vissa kvinnor i själva verket satt med rumpan vänd mot prästen. De hade också smörbyttor på huvudet eftersom de nyss överlämnat stulet smör som gåva till djävulen.

Vad gör påskkärringarna på Blåkulla?

I sägnerna flyger häxorna på smorda kvastar till Blåkulla för att träffa Djävulen själv. Ordledet ”skär” kommer av ordet ”skära”, som betyder rening. Skärtorsdagen sågs enligt äldre tradition som en reningens dag, genom syndaförlåtelsen och nattvarden.

Hur kom man på påskharen?

Påskharen kom till Sverige i slutet av 1800-talet från Tyskland, där de vuxna sedan 1600-talet skämtade med barnen om att påskharen gömde ägg som den värpt. Men påskharen fick aldrig samma genomslag här som i andra länder. Här behöll påsktuppen den större rollen.

Var ligger häxornas Blåkulla?

Blåkulla använt om verkliga platser Blåkullen eller Blåkulla på Brattön innanför Marstrand mellan Marstrand Tjörn och fastlandet är en annan plats som identifierats som häxornas festplats. De blå miljonprogramshusen i Hagalund i Solna kommun kallas även för Blåkulla.

Vart åker påskkärring?

De landskap där påskkärringar finns belagda är främst Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland och då är det i stort sett bara på påskaftonens kväll som man “gick påskkärring”. I och med att seden var spridd redan under 1800-talet finns det skäl att tro att den är betydligt äldre än så.

Share this post