Ny

Ar det vanligt att spotta blod?

Är det vanligt att spotta blod?

Upphostning av blod eller blodfärgat slem fån de nedre luftvägarna – från luftstrupen ned till lungblåsorna – kallas hemoptys. Vid blodig upphostning bör man söka läkarvård omgående. Blod som kommer från luftvägarna är oftast ljust och lite skummigt, medan mörkt, nästan svart blod, oftast kommer från magsäck.

Varför får jag blåmärken på fingrarna?

Ibland kan blåmärken som bildats av sig själv bero på en koagulationsrelaterad blodsjukdom. Benägenheten för blåmärken kan också ökas av läkemedel som påverkar blodkoagulationen. Läkarundersökningar behövs i följande situationer: Om flera blåmärken eller ett stort blåmärke (över 3 cm) bildas på huden utan orsak.

Vad kan det vara om man hostar blod?

Om du i samband med hostan har ont i lungorna eller om du hostar blod, ska du söka vård akut. Om du har svårt att andas, ring 112. Om ditt barn har hosta, ska du inte försöka dämpa hostan i onödan. Hosta är kroppens försvar mot irritation i luftvägarna.

Vilka virus ger hosta?

Virusinfektioner

  • En förkylning ger ofta besvär som hosta, ont i halsen och snuva.
  • Covid-19 påminner ofta om en förkylning eller influensa.
  • En luftrörskatarr börjar ofta som en förkylning.
  • En influensa kan ge svårare symtom med hög feber, hosta, huvudvärk och ont i kroppen under flera dagar.

Varför får du blodpropp i lungan?

Det vanligaste när du får en blodpropp i lungan är att du får behandling med blodförtunnande läkemedel som gör att blodet inte levrar sig lika lätt som tidigare. Behandlingen förhindrar att proppen blir större och hjälper kroppen att lösa upp den. Dessutom minskar risken för nya proppar.

Hur är lungorna indelade i lober?

Lungorna är indelade i lober. Höger lunga är indelad i tre så kallade lober och vänster lunga i två lober. Loberna delas sedan in i flera mindre delar. Till varje del går ett eget luftrör samt egna blodkärl. Varje lunga omges av en så kallad lungsäck med dubbla väggar av bindväv. Lungorna är uppbyggda av lungblåsor med luft

Hur transporterar du luft till lungorna?

Luftvägarna transporterar luft till lungorna Din kropp behöver syre för att kunna leva. Lungorna tar upp syre från luften när du andas in. Lungorna släpper sedan ut gasen koldioxid när du andas ut. Luften passerar genom det som kallas luftvägarna.

Share this post