Allmänning

Vad hander om ett foretag missar att redovisa moms eller redovisar moms for sent?

Vad händer om ett företag missar att redovisa moms eller redovisar moms för sent?

Däremot kan du åka på en förseningsavgift på 625 kr om du lämnar in din momsdeklaration någon dag för sent. Om Skatteverket hinner skicka ett övervägande om förseningsavgift kan du bemöta övervägandet skriftligen. Om din överklagan inte går igenom får du betala en förseningsavgift på 1 250 kr.

Skattekonto, moms- och arbetsgivardeklarationer Om det blir aktuellt med förseningsavgift får du först ett övervägande om förseningsavgift, som du kan bemöta skriftligt. Därefter fattar Skatteverket beslut om du får förseningsavgift eller inte. Förseningsavgiften är 625 kronor.

Hur ska du anmäla momsregistrering till Skatteverket?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms, ska du vara momsregistrerad. Du anmäler momsregistrering till Skatteverket. I din anmälan ska du bland annat lämna uppgift om hur stor försäljning du beräknar i din verksamhet, hur ofta du vill redovisa moms och vilken redovisningsmetod du använder.

Vad är ett momsregistreringsnummer?

Ett momsregistreringsnummer, även kallat momsnummer, momsregnr eller VAT-nummer (internationellt), är ett nummer som alla som registrerar sig för moms får av Skatteverket. Momsregistreringsnumret ska enligt mervärdesskattelagen anges på fakturor och kvitton.

När säljer du tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land?

När du säljer tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land är huvudregeln att du inte ska ta ut moms. Är köparen däremot inte momsregistrerad (oftast konsumenter) ska du normalt lägga på moms. För vissa typer av särskilt reglerade tjänster gäller inte huvudreglerna.

Hur fungerar moms på varor och tjänster?

Så här fungerar moms. Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare ska du däremot deklarera och betala moms.

Share this post