Rekommendationer

Hur anvander man spot?

Hur använder man spöt?

Spöt skall användas mjukt och försiktigt, på samma sätt som alla andra hjälper. Man behöver inte ”klatscha” med spöet, som det så käckt hette när jag växte upp, eller använda det hårt, snärtigt eller hur man nu skall beteckna det. Man kan lägga spöt mot hästen, lika mjukt som man lägger skänkeln mot hästen.

Är sporrar dåligt?

Hos drygt tre procent av ryttarna satt det fast päls på sporren och knappt en halv procent hade blod på den. Det fanns ett tydligt samband mellan päls och blod, på alla sporrar som hade blod på sig hade det även fastnat päls.

Hur ska man hålla tyglar?

Handen ska vara mjuk och följsam mot hästens mun, och vara en förlängning av tygeln. Det är viktigt att handen är buren med armbågen lätt böjd, utan att handen blir för hög eller ostadig. – Ett problem som jag ofta ser är en för låg och nertryckt hand eller en arm som är för rak. Då blir tygeltagen stumma.

Hur driver man med sätet?

Jag RIDER dock med sätet = vikthjälperna och min kropp. Förenklat så visar jag åt vilket håll hästen ska gå med min sits (=vikten placeras åt det håll jag ska), jag sitter ”mer still” när jag bromsar och jag följer med i hästens rörelse framåt när jag vill öka.

Varför ridspö?

Som ett komplement till övrig ridutrustning kan du ibland behöva extra pådrivare som hjälper din häst under din ridlektion eller ridtur. Då kommer sporrar eller ridspö till nytta då de fungerar som hjälpmedel när du vill förfina hjälperna eller få snabbare kommunikation med din häst.

Hur långa sporrar ska man ha?

Ingen ”behöver” tävla med sporrar längre, i Sverige. Det är borttaget som obligatorisk utrustning i dressyr-TR. Förr var dressyr oftast = långa sporrar. De korta kallades ”ponnysporrar” och gjorde sig icke besvär på ryttare som red stor häst.

Hur ska ett Kandar sitta?

När man passar till kandaret skall man först se till att bridongen ligger på rätt plats. Den skall ligga på samma ställe som ett vanligt tränsbett. Stången skall ligga strax under bridongen. Öppnar man munnen på hästen, brukar den ha bridongen liggande ovanför stången.

Share this post