Rekommendationer

Hur anvanda Lastspannare?

Hur använda Lastspännare?

– Denna lastspännare får inte användas vid lyft, den är endast avsedd för surrning/förankring av last. – Förläng aldrig spännhandtaget för att få större spännkraft. – Kontrollera innan varje användningstillfälle att lastspännarens olika delar är hela och oskadade.

Hur man trär ett spännband?

Spännband är ett hållbart och slitstarkt band som används för att spänna fast saker, ofta laster….Kvalitet

  1. Lägg spännbandet med spåren uppåt.
  2. Trä spännbandet genom handtaget.
  3. Rulla ihop bandet.
  4. Vänd handtaget upp och ned.
  5. Vik bak spännbandsdelen.
  6. Vik över spännbandet över rullen.
  7. Fäst kroken i handtagets spännhandtag.

Vilket spännband?

Generellt kan man säga att STF sjunker ju högre LC bandet har. De flesta surrar med överfallssurrning och då är det viktigaste att man har ett band med högt STF istället för ett högt LC. Spännband med lägre LC är billigare än band med hög LC.

Hur hårt ska man dra åt ett spännband?

”Lastsäkringen ska tåla […] halva lastvikten bakåt och i sidled”. (Körkortsboken, upplaga 19, sida 248). Om du till exempel har en TV på släpet som väger 30 kg, måste spännbanden (= lastsäkringen) minst tåla 15 kg tryck åt sidorna (15 kg = 50 % av 30 kg).

Vad menas med LC 1600 daN?

spännband med en tillåten belastning LC = 1600 daN (1,6 ton) och en förspänning STF = 400 daN (400 kg). Godset ska lastsäkras så att ingen del av lasten kan glida eller tippa i någon riktning när det utsätts för krafterna ovan.

Vad är förspänning spännband?

Förspänning (SHF): Standard inspänningskraftkraft är den kraft som en ”standardanvändare” kan applicera på spännaren. I detta fall, 50daN, är en universell standard och används för att bestämma STF (se punkt 14.) värdet på en enhet i kombination med bandet.

Vilka olika Lastsäkringsmetoder finns det?

Lastsäkring – olika metoder

  • Förstängning. Exempel på förstängningsdon är framstam, kilar, kuddar, klossar och stöttor.
  • Surrning. Exempel på surrningsutrustning är spännband, kättingsurrning och fasta surrningar.
  • Låsning. Låsning innebär att godset mekaniskt låses fast på lastbäraren, t.

Vilken friktionskoefficient ska du då räkna med?

Friktionen mellan godset och det underlag det står på, flak eller annat kolli, har stor betydelse för hur mycket gods varje surrning förhindrar att glida. Om du inte vet hur stor friktionen är ska du använda friktionskoefficient (µ) = 0,2.

Vad är Brottstyrkan på detta spännband?

Brottstyrkan är den belastning ett helt nytt band klarar i rakt drag. Dvs om ändbeslagen dras rakt ifrån varandra ska spännbandet i sin helhet klara minimum den angivna brottlasten. Forankra anger normalt inte längre detta värde på sina surrningar.

Vad menas med LC värde?

Lastsurrningskapacitet (LC) Anges i daN för vanliga surrningar och i kN för kättingsurrning.

Vad står förkortningen LC för på ett spännband?

Genom den blå lappen på spännbandet. LC står för Lashing Capacity (Säker Belastning) och anges i måttenheten daN. T. ex 1.600 daN.

Vad är Raksurrning?

Rak surrning Används för att säkra godset för såväl glidning och tippning i både sidled och längdled. Om surrningen sätts i rät vinkel mot godset säkrar den bara mot glidning och tippning i en riktning.

Share this post